Vučić stigao na Samit u Tirani: Bolje biti za stolom nego na stolu, jer onda ste meni

BEOGRAD, TIRANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Tiranu, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, da je uvek bolje biti za stolom, jer, kako je rekao, “kada niste onda ste na meniju”.

Samit lidera EU Zapadni Balkan počinje jutros mu Tirani, a prve učesnike na crvenom tepihu u Kongresnoj palati, kao domaćin dočekuje albanski premijer Edi Rama.

U ponudi članstvo u EU
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je danas u Tirani da se državama Zapadnog Balkana nudi članstvo u EU.

To je razlog zašto se samit EU – Zapadni Balkan održava u Tirani, rekao je Varhelji odgovarajući na pitanje šta će danas biti ponuđeno zemljama Zapadnog Balkana.

U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti.

Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cele Evrope.

Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga inače optužuje i za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.

Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio rešenost da ga organizuje, objavio je albanski Juronjuz.

Beriša je naglasio da će danas opozicija ispuniti ulice i trgove Tirane, kao i da će protestovati ispred zgrade vlade, kako bi odbranila evropske vrednosti, koje, kako tvrdi, ugrožava albanski premijer Edi Rama.

Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju.

Samitom u Tirani će predsedavati predsednik Savet EU Šarl Mišel.

Vučić će imati niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute, a susrešće se i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i imati i druge sastanke i susrete na marginama skupa.

Glavne teme samita u Tirani biće zajedničko rešavanje posledica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani predviđeno je od 10 potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa.

Željka Cvijanović predstavlja BiH na samitu u Tirani

Bosnu i Hercegovinu na samitu EU-Zapadni Balkan, koji se danas održava u Tirani, predstavlja predsedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Kako prenosi RTRS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Cvijanovićeva su u Tiranu otišli sa usaglašenim stavovima o pitanju Kosmeta i sankcija Rusiji.

Na marginama samita, Cvijanovićeva će imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije, liderima članica Unije i zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.