Stoltenberg: Rusija na proleće pokreće veću ofanzivu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa plaši da će na proleće doći do zaoštravanja sukoba u Ukrajini.

– Rusija sada pokušava da “zamrzne” sukob, pre nego što na proleće pokrene veću ofanzivu – rekao je Stoltenberg putem video-linka na konferenciji o novim geopolitičkim i ekonomskim strategijama koju je organizovao britanski list “Fajnenšel tajms”.

Stoltenberg je rekao da NATO saveznici moraju da nastave sa slanjem pomoći u Ukrajinu, jer će sukob, za koji se očekuje da će tokom zime ući u mirniju fazu, biti nastavljen tokom proleća, prenosi “Fajnenšel tajms”.

– Uslovi za diplomatsko rešenje sada ne postoje. Ukoliko želimo mirno rešenje moramo da nastavimo da pružimo vojnu podršku Ukrajini – rekao je Stoltenberg i dodao da Rusija nije pokazala želju za mirnim okončanjem sukoba.

Završetak sukoba ne znači automatski i normalizovanje odnosa
Generalni sekretar smatra da okončanje sukoba u Ukrajini neće automatski dovesti do normalizovanja odnosa NATO i Moskve i da bi pobeda Rusije imala “ozbiljne” posledice po NATO i učinila bi ga “ranjivijim”.

– Treba da shvatimo da okončanje ovog rata neće značiti povratak dobrim ili normalnim odnosima sa Rusijom. Treba biti spreman na dugotrajne komplikovane odnose sa Rusijom. To znači da je neophodno da investiramo u našu odbranu, jačanje kolektivnog obuzdavanja i odbrane NATO – naglasio je Stoltenberg.

On, istovremeno, smatra da “za sada nisu stvoreni” uslovi za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine i da Ukrajinci treba da odlučuju kada dođe vreme za pregovore.

Stoltenberg je istakao da članice NATO stalno razmatraju mogućnosti za isporuke novih vrsta oružja Ukrajini. Pored toga, prema njegovim rečima, od velike je važnosti, takođe, i pitanje obezbeđenja efikasnosti funkcionisanja oružja koje je već isporučeno Ukrajini, isporuke municije, rezervnih delova, kao i tehničko održavanje ovih vrsta oružja.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.