Vučević: Na Kosovu i Metohiji napeto, dovoljna je jedna šibica za eskalaciju

BEOGRAD – Atmosfera na KiM je toliko napeta da bi najmanji incident mogao da dovede do toga da stvari krenu u nepoželjnom pravcu, i to nije ništa čudno jer Priština i Kurti stalno povlače poteze usmerene na destabilizaciju i proterivanje Srba sa KiM, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

“Atmosfera je toliko zapaljiva i napeta da je dovljna jedna šibica da se upali i da sve može da krene u nekom nepoželjnom pravcu. To ne treba da nas čudi, jer Priština, i Kurti sve vreme njegovog mandata povlači niz jednostavanih poteza koji su usmereni na destabilizaciju, nepoštovanje ili potpuno stavljanje van konteksta svih sporazuma koji su na neki način zaključeni. Sa druge strane jasna je poruka Srbima da su oni tamo nepoželjni”, rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

On dodaje da je u pitanju teror Kurtijeve administracije i politika sa ciljem da etnički potpuno očisti teritoriju Kosova od Srba.

“Vrlo je teška situacija. Nama je lako iz Beograda, Niša, i Subotice da kažemo šta treba raditi. Nije lako objasniti Srpskoj zajednici na KiM koliko je važno da ostanu smireni, da ne nasedaju na provokacije, a sa druge strane da ne budu dalje ponižavani, obespravljeni. Moramo razumeti i njihove reakcije, nemaju isti ambijent život kao ostali građani Srbije”, rekao je ministar.

Jučerašnje akcije, kako je naveo ministar, kada su predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, u čemu ih je sprečila grupa građana, takođe imaju za cilj uznemiravanje i plašenje građana.

“Oni su imali neku priču da zauzimaju opštinske izborne komisije. Nalaze navodno neke eksplozivne stvari. Kakve eksplozivne stvari? Jedino što je bilo je njihovo oružje i ono sto su korisitili, demonstriraju neku silu, provlače se kroz prozore izbacuju neke ljude”, rekao je Vučević i dodao da smatra da će objašnjenje biti da pripremaju izbore za 18. decembar.

“Naravno oni će vam objasniti da pripremaju izbore za 18. decembar samo ne znamo ko će da učestvuje, njih 10 da izabere gradonačelnika, a ovo nije zastrašivanje Srba da izađu na izbore već da napuste KiM”, rekao je ministar.

Vučević smatra da će uoči tih izbora biti određenih pritisaka, ali da ostaje da se vidi kakva će biti reakcija međunarodne zajednice.

“Videćemo kako će njihovi patroni iz međunarodne zajednice reagovati i da li će ih ubediti da se možda odlože izbore 18. decembra, jer ovako kako je sada stanje, Srpska lista neće učestovati. Da li će oni naći troje Srba po imenu, kao što su našli ove nesrećne ljude poput Rašića i Trajkovićeve, to ne mogu da isključim”, rekao je ministar.

Ako bi Srbi južno od Ibra izašli iz prištinskih institucija, smatra ministar, situacija bi se dodatno zakomplikovala.

“Ako bi Srbi izašli iz policijskih snaga to bi bila dodatna dramaturgija. Kosovski čvor je i dalje u epicentru i neće on još dugo biti rešen”, rekao je Vučević.

On je istakao da političkog licemerja ima i sa strane ekstremno levih i sa strane ekstremno desnih političkih stranaka, te da pojedini očekuju da Vučić prizna da je Kosovo nezavisna država, za šta oni odavno navijaju.

“Tako bi mogli da kažu da su sve vreme bili u pravu, da je lagao narod i na kraju to morao da prizna, a ovi desničari iz toplih kafana ili stanova nam poručuju kako treba da smo već u Prizrenu sa tuđom decom u uniformama i teknovima, a oni će nam u parlamentu objasniti kako to treba biti čvrst i odlučan borac za srpska pitanja, dok sebe, naravno, ne vide na prvoj liniji fronta”, rekao je ministar.

Nisam doneo odluku o uvođenju vojnog roka, već dao predlog

Obavezno služenje vojnog roka nije ukinuto već je u skupštini privremeno suspendovano, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da se o vraćanju vojnog roka razmišlja zbog toga što je vojni sastav nedovoljno popunjen zbog mogućih elementarnih nepogoda, a ne zbog rata za koji se Srbija sprema.

“Nije doneta odluka o vraćanju vojnog roka. Ona zahteva ozbiljnu i stručnu analizu i to nije odluka koja se donosi preko noći, niti to znači da je Srbija bliža sukobima pa neko hoće da mobiliše decu. Razmatra se ta mogućnost iz prostog razloga što nije dovoljna popunjenost sastava”, rekao je Vučević.

Govorimo o obučavanju za vanredne situacije, dodaje ministar i podseća da su to situacije kada se očekuje da reaguje policija i vojska, kao što je to nedavno bio slučaj sa poplavama u Novom Pazaru i Tutinu.

Ministar je naglasio da je to tema o kojoj se razgovara, i da postoje razni modaliteti služenja.

“Jasno da ne može da se vrati 12 meseci, ali postoji nekoliko modaliteta – na nekoliko nedelja, tri meseca, šest meseci. Da bi pripremili vojnike oficiri bi tražili duži period, ali i tri nedelje je mnogo više nego ništa”, ističe Vučević.

Zaključio je da je nedovoljna popunjenost sastava Vojske Srbije veliki problem, da odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka nije doneta, kao i da nije prioritetna, i da je ukoliko bude donešena potreban određeni vremenski period da se sve pripremi i logistički.

“Rade se stručne analize, biće jana rasprava i ako pitate da li je to politička odluka – jeste. To je nešto o čemu će se razgovarati, a kako bi se donela ta odluka potreban je određeni vremenski period da vojska pripremi logistiki šta je potrebno. Mi smo imali decenije uništavanja, gde su zatvarane kasarne, oficiri otpuštani i osuđivani, a oprema topljena za 200 evra”, zaključio je ministar.

Bolje je hiljadu sati u pregovorima nego jedan sat u rovovima

Nisam imao uvid u poslednju verziju predloga za dogovor o dijalogu koji je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj poslao Beogradu i Prištini, ali analizirajući ono što je predsednik Aleksandar Vučić rekao na konferenciji, mislim da nije u pitanju ništa bolje ni gore od onoga što je do sada predočeno, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

On je naglasio da Srbija svakako mora da nastavi da razgovara.

“Za Srbiju je važno da je za stolom, bolje i hiljadu dana na pregovorima nego jedan sat u rovovima, a to ne znači da se mi plašimo, ne znači da smo slabi, ne znači da smo neodlučni, već da je nama cilj da se nađe političko rešenje, a ne da idemo u eskalaciju”, rekao je ministar.

Naše “crvene linije su Kosovo kao nezavisna država”, zatim nepoštovanje principa, rekao je ministar i dodao da je to sve ono što se nalazi u francusko – nemačkom predlogu.

“Nama je neophodno da budemo za pregovaračkim stolom. Time pokazujemo da smo ozbiljni odgovorni i ne dozovljamao da kao 90-ih godina budemo stalno neki remetilački faktor i kavgadžije na Balkanu”, rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

Što se tiče dogovora Beograda i Prištine, Vučević kaže da posmatrajući istoriju i istorijske procese treba biti pesimističan, ali da je politika alat kojim treba da se dođe do rešenja.

“Nije lako jer da jeste bilo bi odavno rešeno. Postoji istorijsko neslaganje, menjali su se različiti formati na istom prostoru, i ništa se nije pokazalo preterano uspešno. Za kompromisno rešenje potrebno je da obe strane nešto izgube i dobiju. Potrebna je i volja obe strane, i naravno da treći faktor, moderator, bude neko ko je konstruktivan, a ne destruktivan”, rekao je Vučević.

Izvor: Tanjug, RTV(Milan Brašnjović)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.