KOMANDANT KFOR-a OPASNO ZAPRETIO: “Nećemo tolerisati nasilje, možemo da računamo na podršku svih 27 država članica”

Kako je rekao, “sav posao koji je godinama urađen na severu u opasnosti je da bude izgubljen”

Komandant misije KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da su nedavni događaji u severnom delu Kosovske Mitrovice zabrinjavajuci, posebno, kako je rekao, “sada uoči izbora”.

On je za RTK rekao da je sav posao koji je godinama urađen na severu u opasnosti da bude izgubljen, i naglasio da KFOR neće tolerisati nasilje na severu KiM.

– Naš prvi zadatak je da obezbedimo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji moguci način, reagujuci na svaku situaciju koja je pred nama. Ne tolerišemo nasilje. Ne možemo tolerisati nasilje i nećemo ga tolerisati – naglasio je Ristuča.

Komandant KFOR-a je istakao da je ova vojna snaga izgrađena, obučena i opremljena sa dovoljno ljudskih snaga za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata.

– Naravno, ako se situacija pogorša, možemo da računamo na podršku celog NATO-a i 27 država članica. NATO je povećao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno ne mislim da takvi uslovi postoje – dodao je Ristuča.

Izvor: Srbija Danas/Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.