“TA DISKUSIJA MORA DA SE ODRŽI” Nemački izaslanik uputio poruku Prištini

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Zaracin, izjavio je da Priština zna da mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština.

– ZSO je bila dogovorena 2013. godine, Briselskim sporazumom i mislim da je to jasno i Prištini da ta diskusija mora da se održi – rekao je Zaracin.

Što se tiče sadašnje situacije u dijalogu Beograda i Prištine, Zaracin, koji je juče u Briselu učestvovao na panel diskusiji na Samitu EU-ZB, u organizaciji ”Friends of Europe”, kaže da je situacija napeta.

‘- Imamo veoma napetu situaciji u dijalogu, a pogotovo što se tiče Severne Mitrovice. Želimo da situacija bude stabilna i bezbedna. To znači da sve treba da bude preduzeto sa obe strane, da budu fleksibilne kako ne bi došlo do eskalacije – kazao je nemački izaslanik.

Zaracin je govoreći o sadržini ažuriranog evropskog predloga koji su podržale Francuska i Nemačka, a za koji je utorak u Tirani šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao da je poslat u Beograd i Prištinu, ponovio da je bitno otklaniti nedoumice oko toga čiji je to predlog.

– To je evropski predlog. To je jasno od početka. Prvi put je bio predstavljen od strane Miroslava Lajčaka u ime EU, zajedno sa savetnicima predsednika Makrona i kancelara Šolca kada su bili u regionu. Ako hoćete da imate snažnu poziciju tamo, možete je jedino imati ako je jasno da je to evropski predlog – kaže Zaracin.

Na pitanje šta je sada prioritet, da li je to rešavanje institucionalne situacije, što znači učešće Srba u privremenim prištinskim institucijama kako bi se izbegla bezbednosna kriza i strane se posvetile drugim problemima, Zaracin kaže da je veoma važno da se sadašnja situacija razreši i da se srpska strana vrati u institucije i pruža usluge građanima sa severa.

On je naglasio da pitanje povratka Srba u institucije, međutim, ne treba da bude izgovor da se obustavi dijalog o drugim problemima.

– To vas ne sprečava da govorite o drugim stvarima – kazao je nemački zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.