Žofre: Iz Tirane poslata jasna poruka da je EU posvećena članstvu Zapadnog Balkana

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je u Beogradu da su lideri EU na samitu u Tirani poslali veoma jasnu poruku da je Unija u potpunosti posvećena članstvu zemalja Zapadnog Balkana.

Žofre je za RTS rekao da poruka evropskih lidera na jučerašnjem samitu EU i Zapadnog Balkana “nikad nije bila jasnija” i dodao da su oni pozvali na ubrzanje procesa pristupanja zemalja regiona.

– Čuli smo da je vreme, posebno u ovim geopolitičkim okolnostima, da se ubrzaju reforme i preduzmu koraci na usklađivanju politika. Napravljeni su veoma konkretni koraci da građani regiona što pre osete prve benefite, najpre u oblasti energetike koja je zbog velikog skoka cena svetski problem – kazao je Žofre.

On je podsetio da je najavljen “veliki paket pomoći” za region, u iznosu od milijardu evra, od kojih je 500 miliona opredeljeno za potrebe ublažavanja posledica energetske krize.

– Od toga će 165 miliona biti samo za Srbiju i taj novac će stići veoma brzo, već u januaru. To su sredstva namenjena porodicama suočenim sa poskupljenjima i teškoćama izazvanim energetskom krizom, i taj novac će dobiti preko vlade – naveo je.

Žofre je rekao da je drugi deo paketa pomoći namenjen unapređenju energetske infrastrukture i diversifikaciji izvora energije.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Žofre je rekao da je uveren u njegov nastavak, ali nije otkrio detalje izmenjenog francusko-nemačkog predloga za rešavanje kosovskog pitanja, koji je u ponedeljak dostavljen stranama.

Žofre je ponovio da sve što su Beograd i Priština dogovorili u dijalogu mora da bude primenjeno, uključujući stvaranje Zajednice srpskih opština, i dodao da sada postoji prilika da dve strane “naprave korak ka pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa”.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.