ESKOBAR I ŠOLE DOLAZE U BEOGRAD: Amerika spremila diplomatsku ofanzivu, glavna tema Kosovo

Zamenik pomoćnika državnog sekretara, specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i savetnik Stejt departmenta Derek Šole posetiće Beograd 13. decembra, rečeno je Tanjugu u Ambasadi SAD.

Iz ambasade nisu navedeni detalji vezani za Eskobarovu posetu, a portparol Stejt departmenta rekao je da poseta Eskobara regionu predstavlja deo redovnih konsultacija.

– Zamenik pomoćnika državnog sekretara često putuje u region i biće tu uobičajenih konsultacija – naveo je portparol Stejt dipartmenta.

Iz ambasade SAD podsećaju da je Stejt department objavio detalje poseta savetnika Šolea regionu uključujući posetu Zagrebu i Briselu.

– Šole će 12. i 13. decembra boraviti u Prištini gde ce se sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima, kako bi razgovarali o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujuci napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture, uključujući dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na međusobno priznavanje – navedeno je u tom saopštenju Stejt departmenta.

Šole ce 13. decembra stići u Beograd, dodaje se, gde će razgovarati sa vladinim zvaničnicima o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije članstvu u EU.

– On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom – navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.