“DOK GOD JE KURTI TU, NEMA DIPLOMATIJE” Dačić najavio promene na KiM? Vučić ozbiljno razmišlja o SLEDEĆEM POTEZU

Ivica Dačić izjavio je danas da će doći do određenih promena u postavljanju Srbije kad je reč o odnosima s predstavnicima međunarodne zajednice na KiM.

Ministar spoljnih poslova je kazao da predsednik Aleksandar Vučić ozbiljno razmišlja o tome kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu i Metohiji.

– Doći će do određenih promena u našem postavljanju u situaciji kada je reč o odnosima sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji. Nikakav problem ne postoji da Kfor obavlja svoj deo posla kako treba, ali svedoci smo da to nije slučaj – rekao je Dačić za TV Prva govoreći o aktuelnim događajima na KiM.

Predsednica vlade juče je rekla da je Srbija blizu toga da donese odluku da traži da se 1.000 naših vojnika vrati na KiM po Rezoluciji 1244, a Dačić kaže da njene jučerašnje najave znače da predsednik Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da će Vučić tokom dana na sastancima informisati državno rukovodstvo, pre najavljenog obraćanja javnosti u 19 sati.

Govoreći o mogućnostima vraćanja srpskih snaga na KiM, Dačić je rekao da po rezoluciji 1244 nije definisano šta je osoblje.

– Taj deo nikad nije razrađen i nikada se nije realizovao. Nesumnjivo je da se srpske vlasti se nisu često pozivale na taj deo 1244, i nisu zvanično tražile vraćanje – rekao je on.

Dačić je ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu.

– Da li će međunarodni predstavnici stići da ugase te požare ili će se oni pretvoriti u opšti požar u celom regionu? – zapitao se Dačić.

Istakao je da je centralno pitanje odnos međunardnih činilaca prema onome što Kurti radi Srbima.

– Da li oni to osuđuju ili tolerišu? Da li je odnos korektan i pošten, ili se prikriva da Kurti ako može uradi i okupaciju severa Kosova – rekao je Dačić.

Šef diplomatije rekao je da će sledeće nedelje u Beograd doći savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanje.

– Pitanje je da li to što Priština radi smatraju kao njihovo legitimno pravo, ili će onemogućiti to što Kurti radi u skladu sa Briselskim sporazumom – rekao je Dačić.

Govoreći o eventualnom slanju snaga na KiM bez dobijene saglasnost, Dačić je istakao da to traži veliko promišljanje i da bi to značilo ulazak u rat.

Podsetio je da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i ZSO, niti Kosovo u UN, kao i fizička bezbednost Srba na Kosovu.

– Ako niko ne može da garantuje da može da sačuva bezbenost Srba, podsećam da je predsednik Vučić rekao da neće dozvoliti ponavljanje pogroma – rekao je on.

Dodao je da je bitno da se iscrpu sve pozicije koje znače da je Srbija uložila maksimum napora da se sačuva mir.

– Tražimo poštovanje rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, da se nastavi dijalog i mirno rešavaju problemi, da nema maltretiranja građana. To treba da obezbede međunarodne snage. Ako ne mogu to da obezbede, a počne napad na Srbe, biće to situacija u kojoj Srbija neće imati izbora – rekao je on.

Poručio je da je vreme da se odnos međunarodne zajednice promeni.

– Dok god je Kurti tu nema diplomatije, niti ikakvog plana Francuske i Nemačke ili drugih planova. Kurti može da priča i laže, a neće plan prihvatiti nikad, jer u njemu ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo – rekao je Dačić.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.