“PRED NAŠIM LJUDIMA JE TEŠKA NOĆ” Vučić se obratio građanima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Nema predaje, mi smo uz vas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je danas u 19 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Vučić se obratio u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije i obavestio javnost o najnovijim odlukama države.

Sednica se održala u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike.

Pred našim ljudima je teška noć
– Pred našim ljudima je teška noć, na meni je da budem uz njih. Imamo uveravanja iz Kfora da neće biti nasilnih akcija”.

– Preduzeli smo određene mere za zaštitu naše države. Ponosan sam na naše vojnike i policajce. Nikada, otkako ne postoji JNA, nismo imali ovakav odziv ljudi da se zaštiti država”.

– Mi smo mislili da je samo on (Kurti) malo lud, dobro nam je ukazao da nije sam – rekao je predsednik o Kurtijevoj izjavi da se oko svega konsultuje sa Kforom.

– Dok se ne dokaže drugačije, Srbi moraju da veruju Kforu, jer Kfor odlukom UN mora da im garantuje bezbednost. Moramo da verujemo da će tako i biti.

– Ceo dan sam imao kontakte sa ljudima iz EU, iz Brisela… Uradićemo sve da sačuvamo mir. I general Mojsilović je od Kfora dobio uveravanja da neće biti upada na sever Kosova”.

– Oni su pre neko veče rekli da nisu imali ni pištolje, a kamoli duge cevi, a mi smo vam pokazali slike na kojima se vide duge cevi – jasan je predsednik Vučić.

– Nemamo nikakvu krivicu, te nam je savest čista, ali ne možemo da budemo mirni. Moramo da se borimo. Poruka našem narodu je da poštuju Kfor i Euleks i da ne dozvole da ih neko isprovocira”.

– Nisam siguran da su oni (međunarodna zajednica) srećni zbog njegovog (Kurtijevog) ponašanja, ali bio bih naivan i glup kada bih pomislio da ne mogu da ga nateraju da se ponaša pristojno i normalno.

– Sedamnaestog decembra dolaze međunarodni partneri, među kojima i Lajčak, a do tada moramo na svaki način pokušati da sačuvamo mir.

– Pozivam ljude da veruju svom rukovodstvu. Znamo dobro šta radimo i brinemo o našim ljudima na Kosovu i Metohiji, ali i o svakom građaninu ove zemlje.

– Nema predaje, mi smo uz vas – bila je poruka predsednika Vučića narodu na KiM na kraju ovog obraćanja.

“Pustite nevinog čoveka”
On je istakao da je naše da pozivamo na mir i da puste na slobodu nevinog čoveka.

– Sada ne smeju da ga puste na slobodu jer je jasno da su ga potpuno nevinog uhapsili. Šta su oni radili na severu? Po kom pravnom aktu? – pitao je Vučić.

Amerikanci traže uklanjanje barikada
“Odlično sam razumeo tu poruku i očekivao sam je, iako sam razočaran. Imaju svoje čedo i čuvaju ga. Albansko dete su napravili pre 20 i nešto godina i završili pre 14 godina. Kažu da su barikade problem. One ne ograničavaju kretanje nijednog Albanca. To je protest”.

“Imam pitanje za naše američke partnere: Koje sporazume poštuje Priština i koje poštuju Amerikanci”.

– Mi smo priterani uza zid. Za mene je ovo najteži dan otkako sam predsednik Srbije ili predsednik Vlade – istako je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića
– Analizirali smo sve što se dešava na KiM, kao i međunarodni aspekt, situaciju na terenu… Kao što smo najavljivali, najpre iz tog međunarodnog aspekta, u kome imate bezbroj neistina i laži, a na samom terenu tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima. Kosovska policija nema nikakvo pravo da bude na severu.

– Reč je o pokušaju završavanja sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Kurti, prištinske vlasti i dobar deo međunarodne zajednice.

Gospodin Pantić je najbolji primer. Video nadzor je potvrdio da ništa nije uradio ispred svoje kuće, onda su rekli da je to uradio u Leposaviću, i to pre godinu dana. Čovek je srčani bolesnik, koji je nedavno imao operaciju, a porodicu mu nisu obavestili ni gde je ni kako je – istakao je Vučić.

Prethodno je predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da je, prema informacijama koje ima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane Rosu i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju.

Premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti rešio je da izazove rat!
Kako mediji nezvanično saznaju, nakon sastanka saveta za nacionalnu bezbednost koji je malopre završen, Kurti je kontaktirao putem onlajn sastanka predstavnike Kvinte na KiM, koje je kratko informisao da će bezbednosne strukture tzv. Kosova, predvođene Specijalnim jedinicama policije NJSO, preduzeti sve mere kako bi uklonili barikade na severu.

On je našem narodu dao ultimatum da najkasnije do večeras sklone prepreke sa magistralnih puteva

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.