SITUACIJA I DALJE NAPETA – EVO KAKO JE PROTEKLA NOĆ: Srbi šesti dan na barikadama na severu KiM

Barikade Srba ulaze u šesti dan.

Na severu Kosova i Metohije i ova noć je protekla mirno, a Srbi su i dalje na barikadama u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije, prenosi RTS.

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark rekao je u sredu za Tanjug da je bezbednosna situacija na severu KiM vrlo ozbiljna i da je Euleks utrostručio svoje snage, ali da nije nadležan da preuzme kontrolu na severu umesto kosovske policije kao i da barikade treba da se uklone mirnim putem.

U međuvremenu u skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od njih 16 jedan je Srbin – Dušan Milunović sa liste “Građanska inicijativa Srpski opstanak”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Eskobar je ta RTS rekao da je zabrinutost ljudi koji su na barikadama na Severu KiM “legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana”.

On je dodao da se SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv, kako kaže, militarizacije problema, već se zalažu za dijalog i ponovio da se Vašington zalaže za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.