URGENTNO SE OGLASILI IZ EU POVODOM TENZIJA NA KIM! “Nastavlja se HITNO angažovanje na omogućavanju deeskalacije”

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je danas da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na severu KiM.

– EU zajedno sa partnerima produžava da radi na deeskalaciji posebno na severu Kosova, tako da bezbedno okruženje i slobodno kretanje mogu da budu osigurani za sve građane – rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

On je istakao da su visoki predstavnik Žozep Borelj i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u stalnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i zemljama članicama, kao i sa svim važnim akterima i da se taj rad nastavlja, kao što je to rekao i visoki predstavnik u ponedeljak.

Stano je dodao da EU nastavlja puno i hitno angažovanje na omogućavanju deeskalacije i napretku dijaloga kako bi se postigli rezultati veoma brzo, ali da je na Srbiji i Kosovu da se angažuju.

Borelj je u ponedeljak najavio da će na samitu EU informisati lidere o situaciji na KiM, da mora da se nastavi dijalog kao i da je na stolu predlog koji ima podršku svih 27 članica EU.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.