“KURTI IDE NA MODEL ZAOŠTRAVANJA ODNOSA” Stručnjaci za bezbednost otkrivaju šta stoji iza nabavke oružja lažne države

Oružje je kupljeno od Turske za čak 27,5 miliona evra, a glavni cilj su zastrašivanje i progon našeg naroda, upozoravaju stručnjaci za bezbednost

Nove i još ozbiljnije pretnje dolaze iz Prištine, i to u izrazito napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije. Državni organi Srbije nezvanično su dobili informaciju iz uvida u tovarne listove da se trenutno na bugarsko-makedonskoj granici nalazi 11 kamiona koji se kreću ka teritoriji Kosova i Metohije.

Izvor otkriva da kamioni nose najsavremenije oružje – minobacače i projektile iz Turske u vrednosti od 27,5 miliona evra, a po narudžbini tzv. Ministarstva odbrane Kosova.

Gotovo istovremeno, albanski mediji su objavili spisak sa imenima i prezimenima 230 osoba srpske nacionalnosti koje su navodno učestvovale u ratnim zločinima za vreme ratnih dejstava na KiM. Na listi su imena ljudi iz različitih sredina na KiM, poput Kosova Polja, Kline, Istoka, Kišnice kod Gračanice i Račka.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović kaže da je cilj Aljbina Kurtija etničko čišćenje.

– Kristalno su jasne namere Kurtija s obzirom na novu, urgentnu isporuku savremenih minobacača i projektila raznih kalibra iz Turske, koji su namenjeni isključivo za progon Srba sa KiM. Pritom, Kurti kreće sa svakodnevnim hapšenjem nepodobnih Srba kako bi na severu zavladalo stanje straha i panike. Ovo je jasna bezbednosna pretnja srpskom narodu i Srbiji, koja podseća na devedesete godine, kad je Špegelj (Martin, bivši hrvatski ministar odbrane, prim. aut.) ilegalno uvozio oružje za naoružavanje ilegalnih hrvatskih formacija, pa po istom receptu Kurti želi da ostvari svoj cilj. Upravo hrvatski instruktori obučavaju i dele savete KBS kako da izvrše etničko čišćenje i oslobode se Srba, samo zaboravljaju da ovo nisu Srbija i rukovodstvo iz 90-ih godina. Napominjem, na alarmantnu situaciju treba da budu upozorene sve međunarodne institucije, treba zatražiti vanrednu sednicu SB UN, a Srbija odmah da primeni Rezoluciju 1244 i zaštiti svoj narod – ocenjuje Bjegović.

Prof. dr Ilija Kajtez, profesor Fakulteta za međunarodnu politiku, kaže da je ovo uhodani plan Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

– Ovo svakako možemo protumačiti kao jedan potpuno unapred definisani plan za sukobljavanje sa Srbima. Svedoci smo da svaki dan imamo nove provokacije i konstantno dosipanje ulja na vatru od strane Prištine, što teško da može Kurti da uradi sam svojom pameti i strateškim opredeljenjem. Iza njega stoje obaveštajne službe onih zemalja koje su im i donele takozvanu nezavisnost i svi ovi koraci idu u prilog tome da Kurti ide na model zaoštravanja odnosa sa osnovnom idejom da na taj način, ako je moguće, bez rata, dobije sve ono što želi, a to je priznavanje nezavisnosti od strane Srbije – smatra Kajtez.

Izvor: Srbija Danas/Kurir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.