Francuska pozvala Beograd i Prištinu da se odgovorno angažuju u dijalogu

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvo u EU, pozvalo Beograd i Prištinu da se “odgovorno i konstruktivno” angažuju u dijalogu u cilju normalizacije odnosa što je, kako su naveli, ključan uslov za približavanje EU i stabilnost regiona.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva, Francuska podržava evropsku perspektivu Prištine, kao i drugih na Zapadnom Balkanu.

Ministarstvo je pozvalo Prištinu da nastavi da sprovodi reforme koje su, kako je navelo, neophodne za njeno približavanje Evropi, posebno u oblastima vladavine prava i zaštite pripadnika manjina.

“Kosovo, kao i Srbija, takođe mora da se odgovorno i konstruktivno angažuje u dijalogu u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je suštinski uslov za evropsko približavanje dve zemlje i stabilnost celog regiona”, poručuju iz ministarstva.

Privremene prištinske institucije u četvrtak su češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela zahtev i za članstvo u Savetu Evrope.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.