Zaharova: Odnos EU prema Srbiji je kao svadba koja počinje prevarom

EU jednom rukom vodi Beograd u “lepu budućnost”, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
“To je izdaja od samog početka. Kao svadba koja počinje prevarom”, napisala je Zaharova na svom “Telegram” kanalu.

Ona je istakla da je malo ko obratio pažnju na to da je do nedavnog zaoštavanja situacije na Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala u Albaniji samit na kojem su učestvovali predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

Zaharova napominje da je 6. decembra EU tokom tog sastanka na višem nivou u Albaniji prihvatila Tiransku deklaraciju, u kojoj podržava težnju Zapadnog Balkana da stupi u EU, a osim toga, posebnom tačkom propisuje da se Kosovo (kao i Srbija) nalazi na evropskom putu.

“Pa treba li da čudi to da su za bukvalno manje od sedam dana kosovski separatisti krenuli u oružanu eskalaciju i jake provokacije na toj teritoriji? Uhapsili Srbina Dejana Pantića i počeli sa agresivnom retorikom”, zapitala je Zaharova.

Ona je napomenula da veliku većinu stanovnika Kosova čine etnički Albanci koji pažljivo prate državni život i evropsku perspektivu susedne Albanije.

“A paralelno sa eskalacijom na ulicama i putevima ‘premijer’ Kosova Aljbin Kurti predao je ovih dana zahtev za stupanje u EU. Pokrenut je politički proces”, dodaje Zaharova.

Zaharova je ukazala da je slična situacija bila 2008. godine kada je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, nadahnut odlukama bukureštanskog samita NATO o tome da će Gruzija ući u Alijansu, “poludeo i počeo da granatira Južnu Osetiju, ruske građane i mirovnjake”.

“Oprobani mehanizam nadahnute nekažnjivosti”, dodala je ona.

Zaharova ističe da raste rizik eskalacije i oružanog sukoba na severu Kosova i da će Kosovo izgleda umesto evropske perspektive dobiti nešto sasvim drugo.

Izvor: vesti-online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.