“KO ĆE DA GARANTUJE NEKI NOVI SPORAZUM? MARSOVCI?!” Premijerka revoltirana potezima EU: Pokazali su da nisu sposobni

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je jutros da je pitanje svih pitanja ko će da garantuje implementaciju novih sporazuma, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na kojima se insistira.

– Evropska unija je pokazala da ne nije sposobna da garantuje implementaciju dokumenta, dokazala je to na primeru Briselskog sporazuma. Neki novi evropski sporazum će da garantuje Vašington, ne razumem? Ili marsovci možda? – upitala je ironično premijerka.

“POVEĆANJA PLATA I PENZIJA VEĆA OD INFLACIJE” Premijerka Brnabić: Jedna smo od retkih zemalja u Evropi koja je to uspela
“POVEĆANJA PLATA I PENZIJA VEĆA OD INFLACIJE” Premijerka Brnabić: Jedna smo od retkih zemalja u Evropi koja je to uspela
OŠTRA PORUKA PREMIJERKE: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kada su na barikadama, a i tada ne baš dobro
OŠTRA PORUKA PREMIJERKE: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kada su na barikadama, a i tada ne baš dobro
Vučić sutra na sastanku sa komandantom Komande združenih snaga NATO Stjuartom Mančom
Vučić sutra na sastanku sa komandantom Komande združenih snaga NATO Stjuartom Mančom
Ona je gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Srbije istakla da i Brisel, Pariz i Berlin žele da se razgovara o novim sporazumima ali da ostaje nejasno ko je njihov garant.

– Čak i da je Beograd dovoljno lud i naivan da nastavi razgovore oko bilo kog narednog sporazuma, ne ulazeći u njegovu suštinu, ko će da sprovede njegovu implementaciju? Bilo koji novi sporazum će zahtevati neke nove ustupke i ko će to da garantuje? – upitala je Brnabić.

Predsednica Vlade je istakla da Srbe na KiM i Brisel i Vašington čuju samo kada su na barikadama, ali ni tada baš dobro.

– Srbi na KiM su na barikadama zato samo traže poštovanje svojih osnovnih ljudskih prava i ništa više od toga. Oni su na barikadama i napustili su institucije samo zato što su nakon 10 godina od potpisivanja, tražili primenu Briselskog sporazuma, i ništa više od toga. Oni su i ušli u te institucije na osnovu Briselskog sporazuma – podsetila je premijerka.

– Da li je previše što Srbi na barikadama traže da, nakon 10 godina, Evropska unija koja je garant i čiji potpis stoji na Briselskom sporazumu, natera Kurtija da ga implementira? Ja mislim da nije, zaista. I ponavljam – Srbi su na barikadama da podsete Brisel na taj sporazum i na kršenje svojih prava.

Ana BrnabićFoto: Printscreen/RTS
Brnabić je rekla da je duboko razočarana poimanjem ljudskih prava i osnovnih demoktatskih vrednosti od strane međunarodne zajednice i odsustva odgovora na provokacije prema Srbima i svim ljudima koji nusi albanske nacionalnosti.

– Tek nakon burne reakcije predsednika Aleksandra Vučića, usledila je barem nekakva reakcija Evropske unije, gde su oni zamolili Kuritija da makar poštuje sopstveni takozvani ustav. Plašim se eskalacije sukoba i mi ćemo učiniti sve da sačivamo mir i kakvu takvu stabilnost, mada ne vidim nikakvu stabilnost za Srbe na KiM. Četvoro Srba je privedeno. Slađan Trajković i Dejan Pantić su bili pripadnici kosovske policije. Pantić se i dalje nije čuo sa svojom porodicom, niko ne zna gde je, niko ne zna da li je dobio lekove. Takođe, Gavrilo Milosavljević, penzioner, raseljeno lice sa Kosova i Mnetohihje, 63 godine, koji živi u okolini Beograda. Čovek je otišao sam u policiju u opštinu Istok, da prijavi uzurpaciju svoje privatne imovine, i on je tamo priveden, uhapšen i zadržan – rekla je premijerka.

Ona je ponovila da Aljbin Kurti krši sve sporazume međunarodne sporazume svakoga dana i da to očigledno nikoga ne zanima.

– On je prekršio i Vašingtonski sporazum takozvanom kandidaturom za članstvo u EU, jer za to članstvo mogu aplicirati samo države, što Kosovo i Metohija svakako nije. Takođe, EU je statusno neutralna, jer čak 5 država članica ne priznaje takozvano Kosovo kao državu. Ali, koga briga. Videli smo da ni za međunarodnu zajednicu ne postoje ti sporazumi, ni Briselski sporazum, ni Vašingtonski sporazum, ni rezolucija UN 1244… To je ono što mene najviše brine – zaključila je Brnabić.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.