Srbi na severu KiM deseti dan na barikadama, đaci ponovo u klupama

BEOGRAD – Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran, a Srbi su deseti na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Oni traže oslobađanje uhapšenih sugrađana. Osnovci se danas vraćaju u klupe, srednjoškolci nastavu prate onlajn.

Srbi na severu Kosova i Metohije ušli su u deseti dan protesta zbog hapšenja sunarodnika i prisustva kosovske policije na severu pokrajine.

kim, kosovo, i, metohija, barikade, kfor
Izvor: Tanjug (AP Photo/Marjan Vucetic)

I dalje su na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Toliko su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije.

Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinjeiz preventivnih bezbednosnih razloga.

Grupa građana protestovala je kod tog punkta na prilazu iz centralne Srbije, a kako kažu došli su da pruže podršku srpskom narodu na KiM.

Osnovci se od danas vraćaju u školske klupe, dok će srednjoškolci nastaviti nastavu onlajn.

18.31 – Manč: Kfor pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je u intervjuu za Tanjug da Kfor pažljivo prati situaciju na severu KiM i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

16.35 – Radojević: Policija mirno gledala razbijanje izloga u Bošnjačkoj mahali

Član Kriznog štaba Milan Radojević rekao je da su vlasnici lokala, na kojima su sinoć razbijeni izlozi u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, pokušali da spreče vandale, koji su na njih bacili topovski udar i pobegli u pravcu Južne Mitrovice, dok je policija sve to nema posmatrala.

13.50 -Kurti: Barikade na severu KiM neće dugo moći da ostanu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da barikade na severu KiM neće moći dugo da ostanu, kao i da su povodom tog pitanja u komunikaciji sa Kforom, koji je, kako kaže, tražio vreme.

12.54 – Petković: UNMIK i Kfor hitno da stanu u zaštitu Srba i njihove imovine na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas, povodom razbijanja izloga četiri srpska lokala u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, da je sada jasno sa kojom namerom i razlogom je kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine na KiM.

11.51 – Polupani izlozi lokala čiji su vlasnici Srbi u Bošnjačkoj mahali

Na bar četiri lokala u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice čiji su vlasnici Srbi tokom protekle noći nepoznati počinioci polupali su izloge.

08.51 – Srbi na barikadama na severu KiM obeležavaju krsnu slavu, noć protekla mirno

Noć na barikadama na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a Srbi koji su na barikadama u Rudaru danas će kod krsta obeležiti krsnu slavu, Svetog Nikolu.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.