ZIMA POČINJE ZA DVA DANA, ALI SAMO KALENDARSKI: Ovog datuma stiže pravo zahlađenje u Srbiju, spremite se!

Srbija je danas pod uticajem veoma snažnog anticiklona sa centrom iznad Rumunije, a vrednost pritiska u njegovom centru iznosi preko 1040 mb, tako da je vazdušni pritisak i nad Srbijom ekstremno visok.

Sa jugozapada kontinenta u višim slojevima atmosfere prostire se termičko greben, pa će u sklopu njega uslediti proliv toplije vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana. Za dva dana, odnosno u sredu, 21. počinje zima, ali kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, samo kalendarski.

– Pod uticajem ovog anticiklona vreme je suvo i stabilno, ali i vedro. Istovremeno, snažna ciklonska aktivnost nalazi se nad severnim delom Atlantika, uz vrednost pritiska od 968 mb, tako da nad Evropom nalazi gradijent vazdušnog pritiska od preko neverovatnih 70 mb, a što dovodi do vetrovitog vremena, pa će danas i u košavskom području Srbije doći do pojačanja jugoistočnog vetra, koji će već krajem dana biti jak, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima. Nakon današnjeg jutarnjeg mraza i temperatura ispod 0°C, pred nama je i hladan dan, a maksimalna temperatura biće od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C, u Negotinskoj Krajini do 3°C.

Identična sinoptička situacija očekuje se i tokom utorka. Ujutro se očekuju magla i mraz, a tokom dana pretežno sunčano ili umereno oblačno i za stepen toplije. Minimalna jutarnja temperatura biće od -7 do -1°C, maksimalna dnevna od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C. U Negotinskoj Krajini biće tmurno, maglovito i hladnije, temperatura do 1°C. U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima. Krajem dana vetar će biti u slabljenju – navodi Đurić.

Sreda će doneti osetniji pad vazdušnog pritiska, ali će on i dalje biti iznad normale, pa će vreme ostati suvo, stabilno i pretežno sunčano.

– Ujutro se očekuje i dalje mraz, ali blažeg oblika od prethodnih dana, dok će tokom dana biti toplije, uz maksimalne temperature od 6 do 12°C, u Beogradu do 8°C, u Negotinskoj Krajini hladnije. Ciklonska aktivnost i dalje će se zadržavati nad Atlantikom i severnom Evropom, a anticiklon nad istočnom Evropom, pa se pri takvoj raspodeli vazdušnog pritiska nad većim delom Evrope i nad Srbijom očekuju južna strujanja, uz priliv tople vazdušne mase sa jugozapada. Periferni deo ciklona i sklop visinske doline u sklopu njega preći će preko Srbije u noći između srede i četvrtka i u četvrtak, pa se očekuje prolazno naoblačenje i tek ponegde na severu i zapadu u četvrtak ujutro i pre podne slaba kiša, ali bez značajnijih padavina. Maksimalna tempetratura biće od 6 do 12°C, u Beogradu do 8°C, a Negotinska Krajina zbog promene sinoptičke situacije biće najtopliji deo Srbije.

zimaFoto: Srbija Danas / Saša Džambić

U petak i u subotu ponovo će ojačati termički greben sa jugozapada, uz priliv još toplije vazdušne mase. Od četvrtka mraza neće biti, a maksimalna temperatura biće u petak i u subotu od 10 do 15°C. Od sledećeg vikenda veći deo Evrope od zapada do istoka biće pod uticajem ciklona, pa će periferni deo ciklona ponovo prolazno zahvatiti Srbiju u nedelju, uz prolaznu kišu, samo na severu Srbije i u pad temperature samo za koji stepen, ali će i dalje ostati toplo. Pod uticajem termičkog grebena sa jugozapada, stabilno, suvo, sunčano i natprosečno toplo vreme zadržače se i početkom sledeće sedmice, uz maksimalne temperature oko 10°C – kaže meteorolog Đurić.

Kada je reč o planinama, kaže da je situacija na njima katastrofalna, jer nema prirodnog snega, a u proseku Kopaonik tokom decembra ima 27 dana sa snežnim pokrivačem.

– Visok pritisak i uticaj anticiklona donosiće planinama narednih dana sunčano i toplije vreme, a potom od druge polovine sledeće sedmice ciklonska aktivnost sa Atlkantika donosiće planinama južne i zapadne vetrove i topliju vazdušnu masu, tako da će planine i narednih 10 dana biti bez snega. Dakle, samo nas dva dana dele od kalenadrskog početka zime. Na području Srbije i narednih 7 do 10 dana ne očekuju se zimski uslovi, niti će biti snega i to najviše zahvaljujući veoma aktivnom Atlantiku po uticaju ciklona, koji će ka Evropi transportovati toplu vazdušnu masu u sklopu zapadnih vetrova. Prema trenutnim prognozama zahlađenje se očekuje oko 29. decembra i ono će biti u takvom obliku da će se temperature vratiti na prosečne vrednosti, a kada je reč o padavinama i snegu, još je veoma rano precizirati tok situacije.

Prosečna maksimalna temperatura za kraj decembra je od 2 do 6°C, a jutarnjih ispod 0°C. Ovih dana temperature su oko prosečnih vrednosti, a pre samo nekoliko dana bile su i za 15 stepeni više od proseka, kada su dostizale i 22°C. Od srede se očekuje porast temperatura i one bi u drugoj polovini ove i u prvoj polovibi sledeće sedmice bile za oko pet stepeni više od proseka. Kada je reč o padavinama, nakon što je u prethodnom periodu bilo veoma obilnih padavina, kada je u kratkom vremenskom intervalu pod uticajem jakih grmljavinskih pljuskova palo i preko 40 mm kiše po kvadratnom metru, što je dovelo do značajnijeg poratsa nivoa reka, pa čak i Save, u narednih 7 do 10 dana na području Srbije biće uglavnom suvo i bez značajnih padavinama u danima kada ih bude bilo – sumira Đurić.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.