ŠOK PROGNOZE METEOROLOGA! Čeka nas VRELINA – 2023. godina će biti najtoplija u istoriji merenja

Meteorolozi iz britanskog državnog Meteorološkog zavoda predviđaju da će 2023. biti 10. uzastopna godina u kojoj će globalne temperature biti najmanje 1 Celzijusov stepen iznad onih pre nego što su ljudi pokrenuli klimatske promene.

To znači da bi 2023. mogla da bude jedna od najtoplijih godina otkako postoje službena merenja. Godina 2016. je trenutno najtoplija godina, prema zapisima koji datiraju iz 1850. godine. Tada je na Pacifiku zabeležen klimatski obrazac “El Nino”, koji, uz trendove globalnog otopljenja, povećava globalne temperature, piše Independent.

Profesor Adam Skalf, vođa dugoročnih predviđanja u Britanskom meteorološkom zavodu, kaže da iduća godina možda neće biti rekordna po pitanju temperature, ali da će biti značajna zbog povećanja temperature usled povećanja globalnih emisija staklene bašte.

“Globalna temperatura 2023. biće toplija nego 2022.”
Dr. Nik Dunston iz Meteorološkog zavoda, koji je vodio prognozu globalne temperature za 2023., kaže da je na globalne temperature u poslednje tri godine dugotrajno uticao El Nino.

– El Nino ima privremeni efekat hlađenja na globalnu prosečnu temperaturu. Ali, za sledeću godinu naš klimatski model ukazuje na kraj tri uzastopne godine s El Ninom i na povratak relativno toplijih uslova u delovima tropskog Pacifika. Ova promena će verovatno dovesti do toga da globalna temperatura iduće godine bude toplija nego 2022. – rekao je Dunston, piše Independent.

Britanski meteorološki zavod prognozira globalnu prosečnu temperaturu između 1.08 i 1.32 stepena Celzijusa, sa središnjom procenom od 1.2 stepena iznad onoga što je bilo u drugoj polovini 19. veka.

Prošle godine su britanski meteorolozi predvideli da će globalna temperatura 2022. biti između 0.97 i 1.21 stepen iznad predindustrijskih razina, sa središnjom procenom od 1.09 Celzijusovih stupnjeva.

Podaci za 2022. do oktobra pokazuju da je temperatura oko 1.16 stepeni iznad predindustrijskog nivoa.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.