TIŠINA KFORA: Komandant Manč nema odgovor na pitanje zašto Kurtijevi policajci seju strah na severu Kosova i Metohije

KOMANDANT Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je u intervjuu da Kfor pažljivo prati situaciju na severu KiM i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

– Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, između ostalog dodavanjem snaga, kao i patrolama na severu Kosova ove nedelje. Očekujemo od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa Kforom i da se suzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, kako bi se održavala sigurnost i bezbednost svih zajednica – rekao je Manč, odgovarajući na pitanje da oceni da li je trenutna bezbednosna situacija na KiM ugrožena.

On je apelovao na sve strane da deluju konstruktivno, kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja na KiM.

– KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat propisan Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog – ističe Manč.

Na pitanje zašto Kfor dopušta da kosovska policija naoružana automatskim naoružanjem dolazi na sever KiM, iako to, kako politički predstavnici Srba i građana tvrde, nije u skladu sa sporazumom potpisanim 2013. o operacijama specijalnih snaga na severu KiM, Manč odgovara da ”Kfor nastavlja da podržava dijalog kako bi se umanjile tenzije i rešavale nesuglasice”.

– Pozivamo sve aktere da izbegavaju jednostrane poteze koji mogu dovesti do povećanja tenzija. Kfor je posvećen i usredsređen na svoj mandat UN, koji podrazumeva očuvanje bezbednosti i slobode kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu – rekao je Manč.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše zahtev Srbije da se srpske snage vrate na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, da li je takav povratak moguć i na koji način će Kfor reagovati u slučaju da dođe do dalje eskalacije na KiM, Manč kaže ”da je Kfor primio pismo od Srbije, i da se zahtev trenutno nalazi u fazi razmatranja i procene”.

– Kfor ostaje na oprezu i u potpunosti sposoban da ispunjava svoj mandat UN – naglašava Manč.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.