“NEMA TOG PRITISKA KOJI ĆE OKRENUTI AZERBEJDŽAN PROTIV SRBIJE!” Vučić i Alijev potvrdili prijateljske odnose dveju zemalja, pa poslali VAŽNU poruku

Naše dve zemlje podržavaju se kada je reč o teritorijalnom integritetu. To je još čvršće nego pre i tako će ostati. Gradićemo veze i snažno prijateljstvo u budućnosti na najbolji mogući način, u interesu dva naroda.

Ovo su ključne poruke predsednika Srbije i Azerbejdžana, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, koje su juče poslali iz Bakua. Dvojica lidera razgovarali su o unapređenju dalje saradnje, a zaključak je da su otvorena nova polja po pitanju međusobnog transfera tehnologije u vojnoj industriji.

Otvorena nova polja saradnje u vojnoj industriji, zajedno na treća tržišta
Vučić je zahvalio Alijevu što razume teškoće sa kojima se naša zemlja suočava kada je reč o očuvanju poretka UN na našoj teritoriji.

– Naše prijateljstvo je čvrsto i nema tog pritiska da neko okrene Azerbejdžan protiv Srbije i obratno – rekao je Vučić. – Beskrajno sam zahvalan na prijateljstvu i iskrenom odnosu. Nadam se da ćete uskoro posetiti ponovo Srbiju i da vam to bude stalna stanica na putu za bilo koju evropsku zemlju, da vam to bude i kao neka vrsta druge otadžbine u koju uvek dolazite.

I azerbejdžanski predsednik potvrdio je stavove svog srpskog kolege da će dve zemlje nastaviti da se podržavaju po pitanju poštovanja suvereniteta i istakao da se, zahvaljujući Vučićevoj vizionarskoj politici, Srbija razvija.

Izvoz struje sledeće godine
Na sastanku zvaničnika rečeno je da će se preduzeti koraci da Azerbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije istakao da su u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struja koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

On je rekao da su već razgovarali i kako, kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

– Iako Azerbejdžan i Srbija vode nezavisne politike, blisko su povezane – rekao je Alijev. – Zalažemo se da se sprovode samo međunarodne norme i one treba da važe za sve zemlje. Širom sveta danas se mogu videti dvostruki standardi i to je prilično problematično i zabrinjavajuće.

Predsednik Srbije ukazao je da postoji velika razlika između Alijeva i mnogih koji imaju više sirovina nego što ih ima Azerbejdžan, ali da se rezultati vide kada neko domaćinski vodi zemlju:

– Ovo sam rekao ne zato što su nam potrebne količine gasa i struje, jesu nam potrebne, ali ne kao Evorpi – naveo je šef srpske države. – Manje nam je potrebno nego Evropi, možemo i bez toga da preživimo, ali osećam istinsko poštovanje prema Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao.

Alijev je istakao da je saradnja Bakua i Beograda odlična, da se očekuje povećanje u oblasti trgovine i da još treba da se razvija u oblasti transporta:

– Što se tiče oblasti energetike, ona jeste deo naše agende. U poslednje vreme dodat je izuzetan značaj u tom kontekstu. Izvozimo energetske proizvode u Evropu, pa i nekima od suseda Srbije. To su prirodni gas, električna energija, tu imamo dobar prostor za saradnju.

Obišao centar “Hejdar Alijev”
Predsednik Srbije obišao je centar “Hejdar Alijev, kao i izložbu oldtajmera:

– Veličanstveni centar Hajdara Alijeva me impresionira svaki put kada ga posetim. Duh velikog vođe i državnika, koji je svoju zemlju poveo na put prosperiteta i napretka, vidljiv je u svakom kutku i podstiče nove generacije da nastave istim putem.

Kada je reč o novim poljima saradnje u vojnoj industriji, Vučić je posle sastanka sa tamošnjim ministrom vojne industrije Madarom Gulijevim naveo da bi sa nekim proizvodima koje bi dve zemlje u budućnosti zajednički radile mogle da izlaze i na treća tržišta, a da je upravo to razlog čestih sastanaka zvaničnika.

– Delegacija Azerbejdžana će već u narednih nekoliko dana doći u Beograd. Mnogo smo naučili i o samom delovanju njihove vojske i kako treba da se strukturiše i mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. I mi proizvodimo neka dobra oruđa i neka oružja, a spremni smo da zajednički gledamo kako da sve to zajedno modernizujemo i kako možemo da idemo u korak sa svima drugima u svetu, a da budemo sebi dovoljni.

Vučić je rekao da se u ovo teško vreme može videti kako i velike države mogu da gube ogromnu snagu za veoma kratko vreme i da moramo da budemo spremni na to da naše zemlje možemo da sačuvamo u ova nemirna vremena.

Ukratko
Vučić je juče rekao do kraja sledeće godine očekuje direktnu liniju Beograd – Baku. On je kazao da je to još jedna važna i velika linija, a koja će podstaći turizam i dodatno povezati dve prijateljske države i dva naroda.

Izvor: Srbija Danas/Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.