OGLASILA SE EU O SITAUACIJI NA KiM: “Zabrinuti smo, ovo može da preraste u veliki sukob”

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Metohiji Tomaš Suniog upozorio je da bi i mali incident mogao da se pretvori u nešto veoma veliko i rekao da EU i njeni međunarodni partneri rade na rešavanju pitanja blokade puta i na traženju dugoročnijih rešenja

On je u izjavi za Klan Kosova izrazio zabrinutost zbog tenzija na severu KiM i dodao da EU pomno prati dešavanja na severu južne srpske pokrajine zajedno sa Kforom i Euleksom, prenose prištinski mediji.

Mislim da je situacija napeta, naravno da je posmatramo zajedno sa Kforom i Euleksom i pratimo šta se dešava svaki dan i svaki sat, izjavio je Suniog.

On je naglasio da se radi na pronalaženju rešenja za uklanjanje barikada.

– Zabrinuti smo zbog situacije na severu. Radimo zajedno sa međunarodnim partnerima, naravno sa drugim partnerima, na deeskalaciji situacije, na rešavanju pitanja blokade puta, na uklanjanju barikada, a takođe i na traženju dugoročnijih rešenja – navodi Suniog.

Govoreći o barikadama Suniog je ocenio da bi idealno rešenje bio sporazum koji bi podrazumevao mirno uklanjanje barikada.

– Mislim da bi za nas idealno rešenje bio sporazum na osnovu kojeg bi barikade uklonili ljudi koji su ih postavili – rekao je šef kancelarije EU na KiM.

On je rekao i da je situacija na severu pokrajine veoma delikatna, te da može lako da eskalira.

Srećom, nismo videli eskalaciju nasilja, ali je situacija i dalje napeta i mislimo da bi vrlo mali incident mogao da se pretvori u nešto veoma veliko”, upozorio je Suniog i ponovio da je veoma važno što pre deeskalirati situaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.