Vlada donela uredbu o isplati iznosa kao uvećanja uz penziju do 43.645 dinara

BEOGRAD – Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima, visini, obuhvatu penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju.

Tom uredbom propisano da će se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćivati korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije, koja od decembra ove godine do novembra 2023. godine, ne prelazi iznos od 43.645,99 dinara, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da će se taj novčani iznos isplaćivati mesečno uz penziju u pomenutom vremenskom intervalu.

Vlada je saopštila da to predstavlja nastavak sprovođenja mera zaštite i poboljšanja standarda korisnika prava penzijskog i invalidskog osiguranja.

Precizirano je i da će se korisnicima penzije smatrati i invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Izmenom Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, za još jednu godinu produžen je period primene ograničenja povećanja poreske osnovice, na najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu.

Dodaje se da će ograničenje povećanja poreske osnovice najviše do 10 odsto godišnje primenjivati zaključno sa 2023. godinom.

Napominje se da će članovi Vlade usvojili dokument “Mapa puta za podršku energetici u Republici Srbiji”, koji predstavlja neophodan korak ka obezbeđivanju sektorske budžetske podrške Evropske unije Republici Srbiji u iznosu od 165 miliona evra.

Dokument, koji je od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetske stabilnosti u Republici Srbiji, predstavlja institucionalni odgovor na opštu energetsku krizu, kroz podršku ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima i važnu strategiju ka tranziciji čiste energije, uključujući diversifikaciju izvora energije.

U saopštenju se napominje da je na sednici doneta i Strategija razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2022 – 2027. godine koja ima cilj unapređenja zaštite društva od kriminaliteta humanim izvršavanjem krivičnih sankcija i prevencijom povrata.

Kako se navodi, Strategijom su propisane mere i aktivnosti kojima je omogućeno redovno praćenje daljeg razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u cilju zaštite društva od kriminaliteta, poboljšanje uslova u kojima se krivične sankcije izvršavaju i primenu savremenih metoda i tehnika tretmana da osuđena lica steknu nove veštine i znanja i uspešno se integrišu u društvenu zajednicu.

Vlada Srbije je usvojila koncept politike razvojnog finansiranja u oblasti preduzetništva u Republici Srbiji.

Saopšteno je da je u pitanju unapređeni okvir koji bi trebalo da obezbedi pozitivan uticaj na izvozne aktivnosti kroz poboljšanje pristupa finansiranju izvoza, stvarajući bolje okruženje za nove privredne subjekte i mogućnosti za rast finansiranja kapitalom.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.