NAKON PROLEĆNOG DECEMBRA “LOME SE KOPLJA”: Poznati meteorolog najavljuje nagle promene – evo kakvo nas vreme očekuje

U poslednjoj dekadi decembra meteorolozi očekuju uglavnom suvo, stabilno i natprosečno toplo vreme na čitavom Balkanskom poluostrvu, pa tako i na području Srbije.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja, kaže da će biti znatno manje padavina u odnosu na prvu polovinu meseca kada je na području Beograda pala već mesečna količina padavina, odnosno, 70 litara kiše po kvadratnom metru.

– U subotu se očekuje prolazna i kratkotrajna kiša samo u severnim krajevima Srbije, u Vojvodini. U utorak naredne sedmice, 27. decembra, očekujemo prolazno zahlađenje sa kišom, na planinama sa kratkotrajnim snegom u čitavoj zemlji. Tada će duvati umeren i jak severni i severozapadni vetar. Ipak, ovo naoblačenje će biti kratkotrajno i već u sredu naredne sedmice očekujemo razvedravanje. Ni u nižim, ni u planinskim predelima ne očekujemo da do novogodišnjih praznika bude snega i snežnog pokrivača – kaže Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, trenutno ni u planinskim predelima nema snega i zbog ovog osnovnog karaktera suvog i natprosečnog toplog vremena očekuje se da se takva situacija zadrži do kraja godine.

U nižim predelima maksimalne temperature će ići od 8 do čak 16 stepeni, a toplo će biti i na planinama. Na Kopaoniku maksimalna temperatura u narednom periodu biće od 5 do 10 stepeni, dok se na Zlatiboru takođe očekuju maksimalne vrednosti oko 10 stepeni.

– Tek nakon Nove godine stiže zahlađenje, a do tada ćemo imati topao karakter vremena – poručuje meteorolog.

Sovilj kaže da se očekuje da ova zima bude toplija od proseka sa pozitivnim odstupanjem temperature od jedan do dva stepena. Na primer, broj očekivanih mraznih dana, objašnjava meteorolog, tokom ove zime u nižim predelima je od 40 do 65.

– Da bi objasnili tu brojku važno je reći da je 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, kada smo imali mnogo jače zime na našim prostorima, prosečan broj mraznih dana tokom jedne zimske sezone bio od 100 do 108, dakle, znatno veći. Sa klimatskim promenama, početkom 2000-tih godina taj broj je pao na oko 85, a poslednjih godina je još manji. I u skladu sa tim je i trenutna prognoza RHMZ za nastupajuću sezonu, koja kaže od 40 do 65 mraznih dana. Očekuje se i od sedam do 20 ledenih dana u nižim predelima i to je manji broj u odnosu na uobičajene i karakteristične vrednosti tokom perioda od pre pet ili šest decenija – kaže Sovilj i dodaje da se ove zime očekuje prosečna količina padavina na nivou cele sezone, od 100 do 160 litara po kvadratnom metru.

Zanimljivo je da je gledajući podatke o snegu i snežnom pokrivaču za novogodišnje praznike, počev od 1953. godine do današnjeg dana, snega za Novu godinu u Beogradu bilo svake treće godine u proseku.

– I ovaj trend je poslednjih decenija narušen i broj Novih godina sa snegom je znatno ređi u odnosu na drugu polovinu 20. veka. Tako je poslednja Nova godina sa snegom u Beogradu bila 2014. na 2015. godinu, za doček 2015. kada je bilo 10 centimetara snega i kada je zaista veći deo grada dočekao Novu godinu na veoma niskim temperaturama, između -15 i -10 stepeni. Nakon toga Nove godine u Beogradu su bile bez snega – podseća Slobodan Sovilj.

U petak u Beogradu malo i umereno oblačno, maksimalna temperatura će dostići 12 stepeni, u Nišu će biti 10, na Zlatiboru 8 stepeni. U subotu je moguća kiša, u Beogradu će temperatura biti čak 15 stepeni, Novom Sadu 14, Nišu 13, na Zlatiboru 9 stepeni. Drugog dana vikenda, u nedelju, biće malo i umereno oblačno sa temperaturom do 15 stepeni Beogradu, Nišu 14, Novom Sadu 13 stepeni.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.