MOĆNI TURSKI “BAJRAKTAR TB2” POSTAO VEOMA TRAŽEN: Sa municijom košta 15 miliona dolara po komadu, kupuje ga još jedna zemlja

U turskoj vojnoj industriji trljaju ruke

Mali je postao poslednja zemlja, za sada, koja je od Turske nabavila borbene bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 kako bi ojačala svoje vojne sposobnosti.

Državna televizija Malija je emitovala snimak na kojem se vidi da su najmanje dve novoisporučene bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 i mobilna zemaljska kontrolna stanica predstavljene ministru odbrane Sadiju Kamari u vazdušnoj bazi u Moptiju.

Bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 zabeležile su veliki uspeh u poslednjih nekoliko godina tokom sukoba u Libiji, Siriji i spornom regionu Nagorno-Karabaha.

Mali nije otkrio nikakve detalje o sporazumu o dronovima sa Turskom. Obično, jedan Bajraktar ​​TB2 košta 5 miliona dolara, a svaki dron obično dolazi sa 100 precizno vođenih municija MAM-L\C, koje zajedno vrede 15 miliona dolara. Tu su i dodatni troškovi za obuku kao i za komandno-kontrolne centre.

U zapadnoj Africi, Mali je peta zemlja koja je kupila borbene bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 od turskog proizvođača Bajkar posle Nigera, Nigerije, Togoa i Burkine Faso.

Mali radi na jačanju svojih vojnih sposobnosti od povlačenja francuskih trupa sa svoje teritorije i završetka operacije Barkhane. Pored Turske, zemlja je uglavnom sarađivala sa Rusijom, koja je u septembru isporučila borbene avione i helikoptere za pomoć u borbi protiv terorističkih grupa.

Bajraktar ​​TB2 turske proizvodnje će verovatno moći da prati teroriste u Maliju jednako efikasno kao borbene bespilotne letelice američke proizvodnje MQ-9 Reaper koje koristi francuska vojska. Ipak, nedostatak odgovarajućih komunikacija i pouzdanih obaveštajnih podataka mogao bi biti problematičan.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.