SRBI OSAMNAESTI DAN NA BARIKADAMA: Vojska Srbije u najvišem stepenu borbene gotovosti

Srbi osamnaest dana na barikadama

Srbi sa severa Kosova i Metohije su na barikadama 18. dan. Poručuju da će ih ukloniti kada Priština oslobodi Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića i kada sa severa povuče specijalne snage policije.

Krizni štab Srba sa severa KiM jasnan je da Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, već u njima vide zaštitu od represije prištinskog režima i specijalaca.

Zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu, Srbi sa severa Kosova i Metohije su i dalje su na barikadama, već 18 dana.

Kfor je saopštio da je započeo istagu o pucnjavi u Zubinom Potoku, u kojoj, kako su rekli, nije bilo ni povređenih ni materijalne štete.

Saopštili su da pucnjava nije bila usmerena ka njihovim vojnicima čime su demantovali informacije pojedinih medija u Prištini da je bilo napada na vojnike iz Letonije.

Kosovska policija je takođe potvrdila pucnjavu i saopštila da nije bilo razmene vatre policije sa bilo kojom grupom.

Jučerašnji dan obeležilo je i vraćanje patrijarha Porfirija sa administrativnog prelaza Merdare, čime je patrijarh SPC onemogućen da ode u Pećku patrijaršiju.

– Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom – poručio je patrijarh ističući da su vrata na njegovom domu ovime za njega zaključana.

Evropska unija saopštila je da se na KiM mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati “potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe” i traži da “obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga”.

Evropska unija “oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju” i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se “bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja”, saopštila je Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je sastanak tzv. kosovskog saveta bezbednosti povodom situacije na severu i nedavnih incidenata, na kojem je rečeno da treba vratiti slobodu kretanja i da ne sme biti barikada ni na jednom putu, preneo je Telegrafi.

Na sastanku je, kako je preneo prištinski portal, zaključeno da su “pretnja i postupci na severu rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe šire propagandu”.

– Krizni štab u ime srpskog naroda poziva Kfor i Euleks da povećaju budnost. Izražavamo ozbiljnu sumnju da je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe – zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.