TEMPERATURE ĆE IĆI I PREKO DVADESET STEPENI: Ekstremno toplo vreme na početku 2023. godine

Čak se očekuje i suvo vreme, samo je oko 30.decembra moguća pojava slabe kiše.

Narednih dana relativno, a početkom 2023. i ekstremno toplo vreme, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo. Čak se, navodi, očekuje i suvo vreme, samo je oko 30. decembra moguća pojava slabe kiše.

– Oko 4. januara izmenom položaja jezgra anticiklona moguće manje, suvo zahlađenje. Od petka pa sve do 4.januara uglavnom suvo i veoma do ekstremno toplo. Više oblaka će biti u petak, kada ponegde na severu, zapadu i jugozapadu može biti i malo kiše.

Dok se nešto više padavna očekuje nad planinskim zaleđem severnog Jadrana zbog uticaja reljefa.

Uz više oblaka noćni minimum u porastu i trebao bi se kretati od +3 do +6, dok bi dnevni maksimum bio znatno iznad proseka i kretao bi se od +8 do +17, a lokalno i oko +20 stepeni Celzijusa – navodi Čubrilo.

U novu 2023. ulazimo uz suvo i relativno toplo vreme, a snega neće biti ni na najvišim planinama.

– Određena promena sinoptike je moguća oko 04.01. kada bi se jezgro anticiklona na kratko izmestilo ka Nemačkoj, a to bi ka našem delu Evrope omogućilo prodor manje količine hlandnijeg i suvog vazduha.

Vetar bi bio slab do umeren severni, a temperature bi se vratila u koliko-toliko razumne vrednosti za taj deo godine i trebale bi se oko 06.01. kretati od +1 do +7 stepeni Celzijusa, dok se ponovo očekuju noćni i jutarnji mrazevi.

Posle 06.01. jezgro anticiklona bi se ponovo situiralo iznad nas što bi donelo suvo i često maglovito vreme, a magla bi se ponegde mogla zadržati veći deo dana. Neka konkretnija promena sinptike kao mogućnost stoji posle 10.01. ali je to za sada samo signal da bi posle tog datuma razvoj sinoptike išao drugačije i da bi naš deo Evrope dobio zimske odlike vremena – zaključuje on.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.