Kurti za “Velt”: Treba nam veći broj NATO vojnika na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti traži da se poveća broj NATO vojnika na Kosovu, kako bi se poboljšala bezbednost, uz obrazloženje da je među učesnicima protesta na severu bilo i onih koji su nosili obeležja ruske “Vagner“ jedinice.
– Značajno pojačanje NATO vojnika i vojno naoružavanje u našoj zemlji poboljšalo bi bezbednost i mir na Kosovu, ali i u celom regionu – rekao je Kurti za nemački dnevnik “Velt“.

On je naveo i da Kosovo izdvaja veća sredstva za odbranu i povećava broj vojnika i rezervista.

– Povećanje broja vojnika u sastavu Kfora podržalo bi naše napore u oblasti odbrane – naglasio je Kurti.

Nemački “Velt“, u prvom broju u novoj godini, podseća da se trenutno u misiji Kfor na Kosovu nalazi oko 3.800 vojnika, od kojih 70 nemačkih, a ranija odluka Bundestaga je da na Kosovo uputi do 400 vojnika.

Kurti je rekao i da je na teritoriji četiri severne opštine Kosova bilo 16 barikada, a na njima i muškarci koji su nosili maske na licima, a na tamnim uniformama obeležja “Vagner“ plaćeničke jedinice, kao i “Noćnih vukova“, dok su držali zastave sa natpisom “Moli se Bogu i drži se Rusije“.

Kako je naveo, to, ali i povećanje srpskih trupa i artiljerije duž kosovske granice, kao i stalne pretnje srpskih državnih i ruskih zvaničnika, pokazuje da je potrebno upućivanje dodatnih NATO snaga na Kosovo.

“Velt“ navodi i da se protekle srede zaoštrila bezbednosna situacija u konfliktu između Srbije i Kosova, i da je, kao reakcija na uspostavljanje barikada na severu, vlada u Prištini privremeno zatvorila najvažnije prelaze.

Kosovske snage bezbednosti i vojnici Kfora su, dodaje list, bili u više navrata napadnuti, delom i oružano.

Nakon poziva EU i SAD na deeskalaciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak “progurao” uklanjanje barikada i stanje se smirilo, dodaje nemački dnevnik.

Kurti je pohvalio angažovanje nemačkog kontigenta Kfora i istakao da su “nemački vojnici zasigurno dobrodošli na Kosovu“, te da za 23 godine, koliko su tamo prisutni, nikada nije bilo problema između njih i domaćeg civilnog stanovništva.

Dodao je i da je nekadašnji kamp Kfora u Prizrenu, koji su držali Nemci, pretvoren u naučni park u kojem se, kaže, sada nalaze brojna uspešna preduzeća.

Izvor: kosovo online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.