NOVA EKOLOŠKA KATASTROFA NA POMOLU: Najkritičnija tačka blizu Zlatibora – smeće preplavilo reku

Na desetine hiljada kubika smeća ponovo je preplavilo reku Lim, a najkritičnija tačka svakako je Potpećko jezero.

Postavljene lančanice štite koliko mogu, a pripadnici Ekološkog udruženja Jastreb odmah nakon praznika, nastavljaju sa akcijom čišćenja.

Postavljene lančanice su uspele da zadrže oko 10.000 kubika smeća koje se trenutno nalaze na reci, a koje su nanele bujične poplave koje su stigle iz Crne Gore, i spreči da svo smeće doće do hidrocentrale Potpeć, i nastavi dalje ka Bosni i Hercegovini.

– Smeće koje je dospelo do brane je očišćeno, i sada se sija. Uklanjanje otpada kod same lančanice nastavljamo odmah nakon praznika. Sve je odveženo u Regionalnu deponiju Duboko, nakon čega su nam vraćena stabla koje smo prosledili kotlarnici na drvnu sečku i time dobili višestruke uštede. Sa prvim lepim danima teške mašine koje čekaju na obalama Lima spremne su da nastave uklanjanje i vrate sjaj najlepšoj reci u nekadašnjoj Jugoslaviji – rekao je Siniša Laković.

Tokom poplavnog talasa do reke Lim stigne oko 15 hiljada kubnih metara đubreta, sastavljenog od plastike i pet ambalaže, raznih metala, kućnih aparata i uređaja do značajnih količina drvne mase.

– U poslednjem većem dotoku beležili smo i preko 600 metara u sekundi. Ranije se otpad zadržavao na samoj brani hidroelektrane. Sada, neka tri kilometra iznad same brane imamo lančanicu koja je zadržala to smeće. Mislim da je ovo međudržavni problem jer veći deo otpada dolazi iz Republike Crne Gore – ranije je izjavio Predrag Šaponjić, direktor Limskih hidrocentrala.

Izvor: Srbija Danas/RINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.