SUMORNE PROGNOZE METEOROLOGA: Uskoro nas čeka NAJTOPLIJA GODINA ikada – biće oboreni svi rekordi

Jedna od naredne tri godine biće najtoplija u istoriji.

Jedna od naredne tri godine biće globalno najtoplija u istoriji i obaraće temperaturne rekorde. Ovih dana svedoci smo proleća usred zime, što je direktna posledica klimatskih promena. Zima i sneg u Srbiji se očekuju tek nakon 25. januara, prognoza je klimatologa i meteorologa.

Ova situacija je poziv prirode da razmislimo šta se dešava s planetom, kaže za Kurir klimatolog prof. Vladimir Đurđević.

ŠTA SE DEŠAVA SA SUNCEM? NASA upozorava na veliku solarnu oluju – haos na OVIM uređajima
ŠTA SE DEŠAVA SA SUNCEM? NASA upozorava na veliku solarnu oluju – haos na OVIM uređajima
NIJE POD ZNAKOM PITANJA DA LI ĆE BITI EPIDEMIJE, VEĆ KAD! Oglasio se Batut – stižu UPOZORENJA zbog trenutne situacije
NIJE POD ZNAKOM PITANJA DA LI ĆE BITI EPIDEMIJE, VEĆ KAD! Oglasio se Batut – stižu UPOZORENJA zbog trenutne situacije
OD ZIME NI TRAGA NI GLASA! Natprosečne temperature za Božić, a EVO kada stiže obrt
OD ZIME NI TRAGA NI GLASA! Natprosečne temperature za Božić, a EVO kada stiže obrt
– Na osnovu projekcija klimatologa, postoje velike šanse da će jedna od naredne tri godine biti najtoplija na globalnom nivou. Ova, 2022, bila je četvrta rekordno topla godina, a jedna od tri sledeće takođe će obarati temperaturne rekorde. Trenutno su 2016, 2019, 2020. i 2022. najtoplije godine, s visokim vrednostima, a jedna od naredne tri preti da obori ove rekorde – rekao je prof. Đurđević, dodajući:

– Toplija planeta donosi više ekstrema i događaja kao što poplave, suše, šumski požari, jake oluje, a takvih je sve više, što donosi i veliku materijalnu štetu U budućnosti će se ovakve stvari još češće dešavati.

Što se tiče prognoze za narednih deset dana, prof. Đurđević kaže da neće biti značajnijih promena.

– Posle 10. januara sneg se potencijalno može pojaviti na višim nadmorskim visinama, ali u manjim količinama. U nižim predelima ga u tom periodu neće biti. Možda posle 20. januara vreme počne da liči na zimu, a to će pokazati prognoza nakon 15. januara.

I meteorolog Marko Čubrilo kazao je u jutarnjem programu Kurir televizije da će od Božića pa sve do 9. januara biti uglavnom suvo, stabilno i toplo, s temperaturama iznad proseka za ovaj period godine.

– Krenuće pogoršanje praćeno kišom, na planinama s konkretnijim snegom. Ipak, i dalje temperature ostaju više nego što je uobičajeno. Oko 20. januara treba očekivati hladnije dane, s noćnim minusima i u nizijama. Oko 25. januara očekuje se pojava i dnevnih minusa u nižim predelima, koji će trajati okvirno do 20. februara. Biće to najhladniji deo zime – istakao je Čubrilo, dodajući da nikako ne treba potcenjivati zimu:

– Od polovine januara idemo ka sve hladnijem vremenu. Imaćemo i temperature ispod proseka, ali ništa ekstremno se ne nazire. Vreme je jako promenljivo. Setimo se 2012, kada do 20. januara hladnoće nije ni bilo, a onda smo imali rekordno hladnu zimu.

Izvor: Srbija Danas/Kurir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.