Ambasada SAD: Nezavisnost Kosova je činjenica

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je cilj SAD da podrže Kosovo da postane deo evropskih i evroatlantskih struktura, ističući da je “nezavisnost Kosova činjenica”.

Ova reakcija na Tviteru usledila je nakon vesti da je navodno sa naloga Američke ambasade na ovoj društvenoj mreži “lajkovana” objava jednog srpskog medija. U toj objavi se govori o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, u izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Zvanični Tviter nalog Ambasade SAD nije namerno ‘lajkovao’ nijedan tvit u poslednja 24 sata. Kao što smo ranije rekli, kada želimo da artikulišemo stav, to radimo službenim kanalima, izjavama, a ne ‘lajkovima’ na društvenim mrežama”, navodi se u pojašnjenju.

Ambasada je dodala da se kategorički protivi “svakom pokušaju da se dovede u pitanje nezavisnost i suverenitet Kosova”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije 4. januara izjavio da čeka desetu zemlju koja, prema njegovim rečima, povlači priznanje nezavisnosti Kosova. On nije precizirao o kojoj je državi reč.

Vučić je rekao da je devet zemalja već povuklo priznanje Kosova: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, 106 zemalja je do sada priznalo nezavisnost koju su kosovske vlasti proglasile 2008. godine.

Srbija je takođe u prošlosti tvrdila da su i neke druge zemlje povukle priznanje Kosova.

U međuvremenu, na osnovu dogovora koji su strane postigle u Beloj kući 4. septembra 2020. godine, Srbija je pristala da prekine sa lobiranjem protiv nezavisnosti Kosova na godinu dana. Kosovo je pristalo da ne podnosi zahtev za članstvo u bilo kom međunarodnom mehanizmu ili instituciji.

Čak i nakon isteka ovog moratorijuma, SAD su pozvale strane da ga i dalje poštuju.

Inače, Kosovo i Srbija vode dijalog uz posredovanje Evropske unije, koji podržavaju i SAD. Rečeno je da je cilj dijaloga da se zaključi pravno obavezujućim sporazumom.

Međutim, strane imaju suprotne stavove u vezi sa okončanjem procesa započetog 2011. Dok Kosovo želi da konačni sporazum uključuje međusobno priznanje, Srbija želi kompromisno rešenje – ne precizirajući o kakvom je kompromisu reč.

Izvor: RSE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.