Bolji odnosi sa SAD

Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije potpisali su prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije i Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil. Taj korak, prema oceni Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost govori da se ide u pravcu daljeg poboljšanja odnosa dve države.

– Ambasador Hil je pre par meseci rekao da se nada kako se priprema sporazum o strateškom partnerstvu, a potpisani memorandum je neka vrsta najave da se ide tim putem da se što više poboljšaju odnosi Srbije i SAD. Vašington je svestan da je Srbija ključna zemlja u regionu zapadnog Balkana i da bi sa njom trebalo da ima što bolje odnose – kaže on.

SAD imaju u planu da se, kako smatra naš sagovornik, vratiti na stari kontinent u punom kapacitetu.

– Vašington je od rušenja Berlinskog zida, prepustio Berlinu vodeću ulogu u Evropi i Amerikanci se nisu mešali, kako to Nemačka radi, samo su uskakali kad je Nemcima trebalo da se pomogne u nekim problemima koje nisu mogli sami da reše. To se sada menja, Nemačka više neće imati punu kontrolu, a SAD neće više delovati posredno preko Berlina, već direktno, odnosno u dogovoru sa svakom državom – pojašnjava on.

Zato SAD, tumači ovaj analitičar i istoričar, i u regionu hoće da ostvare svoj uticaj i budu dominantnije od Nemačke.

– Da naš region bude njihova sfera uticaja i zato podržavaju Otvoreni Balkan. To je njihova strateška politika, a Srbija je kao najvažnija zemlja, ključni saveznik u tome, odnosno potrebna je da ovaj deo Starog kontinenta stave pod svoju kontrolu – kaže Graovac.

On smatra da ukoliko SAD prema pitanju KiM koje je kamen spoticanja u odnosima dve zemlje bude kooperativnije ti odnosi će biti bolji.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra kako treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa SAD, a samim tim i poseta, kako u Vašingtonu, tako i u Beogradu.

– Pozdravljamo što državni savetnik Stejt departmenta Derek Šole dolazi u Srbiju, ako sam dobro razumeo 12. januara. Naravno, radovali bismo se i poseti državnog sekretara Entonija Blinkena. Time bi bilo potvrđeno opredeljenje aktuelne američke administracije za razvijanje partnerskih odnosa – kazao je Dačić.

On je istakao da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD koja je, kako je naveo, prešla milijardu dolara.

U osvrtu na potpisani Memorandum o razumevanju, Dačić je kazao da će se na taj način uspostaviti saradnja između dva ministarstva kada je reč o razmeni zaposlenih.

– Taj aranžman vidimo kao još jednu priliku za unapređenje bilateralnih odnosa i bolje razumevanje spoljno-političkih službi. Reč je o privremenom raspoređivanju oficira za vezu našeg ministarstva u odgovarajuću direkciju Stejt departmenta – obrazložio je Dačić.

Kristofer Hil je naveo je i da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema.

– Očigledno je da postoji mnogo stvari koje moraju da se urade u svetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD – rekao je Hil i pomenuo povratak mira u Ukrajinu.

Hil je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o razumevanju oko upostavljanja jednog oficira za vezu, pozicije za srpskog diplomatu koji bi radio u Stejt departmentu.

– Mislimo da je ovo prava prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo naše diplomate. Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata – rekao je Hil.

Podsticaj investitorima
Ivica Dačić je ambasadoru Kristoferu Hilu zahvalio što je izneo ocene koje mogu da podstaknu investitore za dolazak u Srbiju.

– Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji – rekao je Dačić.

Srbija inspiracija Amerikancima
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil nedavno je izjavio da će u 2023. godini biti više američkih investicija u Srbiji. Dodao je da američke kompanije u Srbiji vide inspiraciju.

“Uopšte se ne dovodi u pitanje da će biti još više investicija u 2023. Američke kompanije vide šta se dešava u Srbiji i u tome vide inspiraciju” – istakao je Hil.

Viši nivo odnosa
Srđan Graovac (na slici) je mišljenja da je najava skorog dolaska državnog savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea u Srbiju, pa i drugih visokih zvaničnika dokaz da se dosta radi na poboljšanju bilateralnih odnosa – kazao je Srđan Graovac.

Izvor: Dragana Dekić – Vesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.