BOŽIĆNA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE: Česnica teška više od 250 kilograma, lomi se na 7.000 delova

Vernici pristižu u Hram Svetog Save i pale sveće, gde će od 9 časova vladika Stefan uz sasluženje beogradskih sveštenika služiti Božićnu liturgiju.

Posle liturgije, ispred Hrama oko 11 časova organizovano je tradicinalno lomljenje česnice i to nakon dve godine pauze zbog pandemije.

Česnica će, kako je najavljeno, imati više od 7.000 delova, i u njoj će biti skrivena 33 zlatna dukata.

Teška je više od 250 kilograma, prečnika četiri metra. Testo je od sinoć u 18 časova mesilo sedam majstora pekare AS Braća Stanković.

Mališanima će ispred Hrama biti podeljeni paketići.

Božićnoj liturgiji i lomljenju česnice prethodila je ponoćna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, ali i paljenje badnjaka ispred Hrama, kome je prisustvovao veliki broj vernika.

Takva atmosfera bila je i u hramovima i crkava širom zemlje gde su se vrenici okupili oko zapaljene vatre koja simbolizuje očišćenje i zajedništvo, prosperitet i zdravlje.

Ozdravljenje planete od koronavirusa prošle godine bila je jedna od centralnih poruka Božićne poslanice patrijarha srpskog, dok je ovogodišnja poslanica pre svega posvećena molitvi za mir i slobodu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Poslanicom se patrijarh, takođe, moli za povratak mira u područja zahvaćena ratnim sukobom između Rusa i Ukrajinaca, kako bi se svi izbegli vratili u svoje domove, a gradovi obnovili.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić danas proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.