Samardžić: Srpski narod na KiM živi u okolnostima terora

BEOGRAD – Profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić ocenio je danas da srpski narod na Kosovu i Metohiji živi u okolnostima terora i da takozvane prištinske vlasti imaju za cilj da postepeno proteraju srpsko stanovništvo sa tih prostora.

“Najblaže rečeno srpski narod živi u okolnostima terora i to ne samo kvazidržavnog teror Kosova, nego i spontanog terora samih građana takozvanog Kosova. Imate akcije anonimnih ljudi koje su prevršile svaku meru”, kazao je Samaradžić Tanjugu.

Naveo je da to verovatno neće biti povod ni za kakav rat.

“NATO formacija vodi suverenu stvar kada je u pitanju bezbednost i oni ne bi dozvolili nikakve veće intervencije iz pravca ostatka Srbije. S druge strane, oni svoj posao ne obavljaju onako kako to nalaže njihov mandat. Oni prepuštaju postepeno svoje nadležnosti bezbednosnim snagama Kosova koje su nelegalne i po Rezoluciji 1244 nisu predviđeni”, kaže Samardžić.

Naveo je da su specijalni odredi policije na severu Kosova bili sa nekom namerom, jer samo tamo postoji neka vrsta neprihvatanja takozvanog poštovanja realnosti.

“To se stalno ponavlja, zato imamo beskonačnost kada je reč o teroru na Kosovu. Međunarodne snage i međunarodna uprava ne čini ništa, govorim o ostatku Euleksa i Unmika. Ostale su samo snage Kfora što nije dobro, jer u poslednjih 23 godine nije uspostavljeno trajno stanje mira”, naveo je Samaradžić.

Dodao je da Albanci ne samo da hoće nezavisnost i da Srbija prizna Kosovo, već im je namera da se postepeno ostatak srpskog stanovništva južno i severno od Ibra progoni, korak po korak, i da u neko dogledno vreme to postane albanska zemlja, u pravom smislu reči, jer to su njihovi ciljevi

“Stalne tenzije pothranjuju konflikte koji će biti sve veći i veći, jer srpsko stanovništvo to više ne može da trpi”, rekao je Samardžić.

Naveo je da kosovske bezbednosne snage ne postoje po Rezoluciji 1244, ali da to ne sprečava Albance na KiM da prave svoju vojsku.

“U Rezoluciji postoji neka formacija koja će učestvovati u elementarnim nepogodama, gašenjima požara, neki korpus. Tu nije stvar Albanaca šta oni žele, jasno je da oni žele potpuno da zavladaju Kosovom . Problem je u tome što oni korak po korak ostvaruju taj svoj cilj uz pomoć prisustva Kfora. U Kforu i NATO-u su države koje su priznale Kosovo. Kfor nije neutralni faktor i ako mu je to mandat”, navodi profesor.

Smatra da posredovanje na terenu nije neutralno, kao ni posredovanje u pregovorima.

“Imate SAD i EU koji posreduju u pregovorima između Prištine i Beograda, dve formacije, svetske sile koje su priznale Kosovo i mi tu očekujemo neku nepristrasnost. Ne, to vodi ka priznanju što njima jeste cilj. Ni civilna, ni vojna misija nisu neutralne, kao što su bile na početku”, rekao je Samardžić i dodao da je kao ministar za KiM sa Unmikom sarađivao aktivno.

Dodaje da u međunarodnom kontekstu Kosovo nije priznato.

“U tome je njihov problem što Srbija ne priznaje Kosovo, jer ako Srbija prizna Kosovo onda je to priznanje pravno i onda je to u redu i stvar se tu sređuje. Tu imate konflikt, Srbija ne priznaje, oni su nestrpljivi i vrše pritisak na srpsko stanovništvo i zato su stalne tenzije. To je tipičan slučaj terora i statusa stanovništva koje je u režimu aparhejda naročito južno od Ibra”, ocenjuje Samardžić.

Dodaje da je suviše vremena prošlo da se ne bi napravila paralela između misije i onoga što su na terenu uradili.

“Kfor je dužan da zaštiti srpsko stanovništvo i on to radi samo u krajnjim slučajevima, kada izbije neki problem kao što je pokušaj ubistva. Problem je konflikta, koji nije stvar političkog faktora koji namerno eskalira, to je tinjajuća vatra koju niko ne gasi. Mi se, kada se dogodi nešto, bavimo tim pojedinačnim slučajevima i onda ispada da Srbija zvecka oružjem”, kaže Samardžić.

Ističe da je zadatak svake vlasti u Srbiji da nešto preduzme i da je po Ustavu dužna da zaštiti stanovništvo.

“Ako ne funkcioniše Rezolucija 1244, a mi ne priznajemo Kosovo, morate da se pozovete na član koji kaže ovo ne funkcioniše i ako treba da vam pomognemo, tu smo” , rekao je Samardžić.

Ocenio je da je Kosovo zapaljiva sredina već 23 godine pod kontrolom UN i zapadnih faktora i da se te situacije ne mogu lako smiriti.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.