ZAŠTO JE KFOR ODBIO SRPSKU INICIJATIVU? Srećko Đukić: Zahtev za povratak naših snaga trebalo je dobro diplomatski pripremiti!

Tokom praznika, napadnuti su i povređeni dečak i dva mladića srpske nacionalnosti na KiM. Da li je to dovoljan pokazatelj da su Srbi u pokrajini nebezbedni? Posebno imajući u vidu da je i u proteklom periodu bilo više etnički motivisanih incidenata protiv Srba..

Da li može da se kaže da je misija Kfora – garant mira i stabilnosti odgovorio na svoje zadatke, s obzirom na ugoržavanje bezbednosti Srba?

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole, boraviće u Beogradu, u četvrtak 12. januara. Kako je najavljeno razgovaraće sa zvaničnicima Vlade o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku Srbije ka EU. Kakve poruke tokom posete Šolea očekujete?

Zahtev oko povratka naših snaga je trebalo da se podnese, ali posle dobre diplomatske pripreme!
Gosti jutarnjeg programa Redakcija, Đorđe Vukadinović, politički analitičar i Srećko Đukić, bivši ambasador i diplomata razgovarali su o gorepomenutim navodima i generalno o kosovsko-metohijskoj krizi.

U priču je uveo Vukadinović.

– Suviše je očigledno ko je tu loš momak. Ko stalno preti i izaziva incidente – započeo je on.

Spomene o budućim sporazumima prokomentarisao je Đukić.

– Mi se nekad pozivamo na rezoluciju 1244, a nekad se ne pozivamo. Ona jednim delom odgovara Srbiji, drugim delom ne. A razlog tome je jer je pravljena je u vreme 1999. godine, kada je Srbija bila apsolutno sama, apsolutno! Ovaj zahtev oko povratka naših snaga je trebalo da se podnese, ali posle dobre diplomatske pripreme! -rekao je.

Podvukao je sramne propuste srpske diplomatije.

– Setite se da je Eskobar odmah, čim je najavljeno iz Beograda da će Srbija podneti taj zahtev, rekao da to Amerika kompletno odbija! Amerika je o tome saznala iz novina iz neke izjave! Gde je bila naša diplomatija? Gde je naša diplomatska misija u UN? Gde je naša ambasada u Vašingtonu, u Londonu, u Parizu!? Kod svih činilaca koji odlučuju o tome! Mi smo prosto hteli da to ne uspe, da smo to ostavili za godinu dana – rekao Đukić.

Naglasio je da je poznato Srbiji da je EU protiv Srbije, nazvavši potez Beograda, prstom u oko.

Vukadinović se donekle saglasio sa sagovornikom.

– Ne treba gurati prst u oko, ali ishod bi bio sličan. Ja ne mislim da je ovo loš ishod, jeste bilo malo čudno, ali mislim da nije loše što je zahtev podnet, jer se povećava i podiže se ulog KFORA i odgovrnost Zapada – rekao je on.

Izvor: Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.