PUTIN RAZGOVARAO SA LIDEROM MOĆNE DRŽAVE BLISKOG ISTOKA: Zajedno će rešiti sudbinu Sirije, na pomolu veliki PROJEKAT

Dvojica lidera razgovarali telefonom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa iranskim liderom Ibrahimom Raisijem. Predsednici su izrazili spremnost da sarađuju u cilju normalizacije situacije u Siriji, saopštila je pres-služba Kremlja.

Putin i Raisi su tokom razgovora razmotrili aktuelna pitanja rusko-iranske agende sa akcentom na daljem jačanju čitavog spektra bilateralne saradnje.

– Tokom razgovora o međunarodnim pitanjima obe strane su pozitivno ocenile uspostavljanje tesne koordinacije u okviru Astanskog procesa koji igra ključnu ulogu u rešavanju sirijskog problema. Izražena je namera da se nastavi saradnja u cilju normalizacije situacije u Siriji i obnavljanja njenog teritorijalnog integriteta – saopštio je Kremlj.

Takođe se navodi da su se predsednici “založili za doslednu realizaciju obostrano korisnih projekata u sektorima energetike, transporta i logistike”. Pored toga, predsednici su predložili održavanje niza bilateralnih kontakata na visokom nivou.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je 9. januara da Raisi planira da poseti Tursku i Siriju. Datum posete nije preciziran. Prethodni telefonski razgovor Putina i Raisija održan je u novembru kada su razgovarali o pitanjima bilateralne saradnje. Pre toga predsednici su se sastali na marginama samita ŠOS-a u Samarkandu.

Pored toga, u julu prošle godine Putin je u Teheranu prisustvovao trilateralnom sastanku lidera država koje su garanti Astanskog procesa koji služi za rešavanje krize u Siriji.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.