Šole danas u Beogradu, sastaje se sa predsednikom Vučićem

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas specijalnog savetnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Dereka Šolea na radnom ručku, saopšteno je iz pres službe Predsednika.

Poseta Šolea Beogradu je deo njegove zapadnobalkanske turneje, u okviru koje je već posetio Skoplje i Prištinu.

Šole o potrebi formiranja ZSO i normalizaciji odnosa

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je u Prištini da je neophodno hitno formiranje Zajednice srpskih opština, dodavši da SAD ne daju podršku aranžmanima koji su suprotni odlukama ustavnog suda u Prištini.

Šole je na konfereciji za novinare govorio zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

“Smatramo da smo u kritičnom trenutku dijaloga”, rekao je Šole i dodao da bi Beograd i Priština trebalo hitno da se ukluče u dijalog koji vodi Evropska unija, a koja, kako je naveo, ”radi na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa usredsređenog na međusobno priznavanje”, prenosi prištinski Reporteri.

Šole je rekao i da na severu KiM postoji bezbednosni vakuum, dodajući da je bezbednosna situacija razlog za zabrinutost.

Američki zvaničnik se prethodno sastao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Šole danas dolazi u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predednikom Srbija Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.