ŠTA ČEKA SRBIJU U NAREDNOM PERIODU? Vučić najavio veliki sastanak za 20. januar – “Jasno smo rekli naše crvene linije”

Bilo kakav oblik formalnog i neformalnog priznavanja ili ustupanje članstva Kosovu u Ujedinjenim nacijama je naša crvena linija, a to je sastavni deo francusko-nemačkog plana.

To su stvari o kojima ne možemo ni da razgovaramo, još manje da ih prihvatimo.

Ovu jasnu poruku juče je još jednom poslao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa visokim savetnikom u Stejt departmentu Derekom Šoleom i uoči serije novih važnih sastanaka na kojima će ključna tema biti KiM.

Ukazao je da je Šole “obrazovan, inteligentan i pronicljiv političar, da dobro razume prilike u svetu i regionu”:

– Da li će SAD promeniti odnos prema Kosovu – neće, ne treba imati iluzije. Ali, da li je Šole hteo da nas sasluša, jeste. Pokazao je poštovanje prema Srbiji. Dobra stvar je da oni žele da čuju ono što su očekivanja Srbije i Srba.

Istakao je da “svi oni, na kraju krajeva, znaju da sve što je bilo na severu Kosova je izazvano jednostranim potezima Prištine”.

– Dobar deo ljudi u svetu koji pokušava da sagleda situaciju na Kosovu, neće više baš uvek da zažmuri i kaže Prištini “možete da radite šta hoćete”, i to su pomaci, ne u strateškom, već u taktičkom smislu.

Vučić je otkrio da su tokom susreta sa Šoleom na stolu bile četiri ključne teme: KiM, uključujući Šolc-Makronov plan, bilateralni odnosi, situacija u regionu i rusko-ukrajinski sukob. Preneo je da su razgovarali i o Zajednici srpskih opština, i zahvalio se američkoj delegaciji što su insistirali na sprovođenju ovog dela Briselskog sporazuma:

– Preneo sam Šoleu da je nemoguće postići napredak, kada se Priština poziva na sopstvene pravne akte, jer tada dijalog nije ni imao smisao. Sada je potpuno jasno da ZSO mora da bude formirana, ali ne znam kako misle to da izvedu s obzirom na ove stavove Prištine. Neće biti jednostavno.

Konstatovao je da je dan nakon sastanka sa Šoleom u Prištini, premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti u Beču ponovio da ga ne interesuje formiranje zajednica na etničkoj osnovi, što znači da ga ne interesuje ZSO.

– Rekao je ranije da nije zadovoljan francusko-nemačkim planom, a ja sam govorio da to nije istina, da bi sada poručio da ga u potpunosti prihvata. To smo znali od početka, jer je taj plan zasnovan na svemu što traže i hoće. On kaže da sve prihvata samo da bi izbegao prethodnu obavezu formiranja ZSO – rekao je Vučić, dodajući da će biti teško jer Srbija nema saveznika, ali nema ni mnogo izbora.

Vučić je otkrio da ga 20. januara očekuje veliki sastanak, kako je ranije najavljivano, sa izaslanicima Brisela, Pariza i Nemačke – Miroslavom Lajčakom, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom. Pre toga, ići će u Davos, na Svetski ekonomski forum.

Šole je posle sastanka sa Vučićem poručio da nije došao da bi postavljao bilo kakve ultimatume, već da izrazi snažnu podršku dijalogu uz posredstvo EU i istraži načine kako bi on mogao da napreduje. Preneo je da je u Prištini istakao da bi ZSO trebalo da se formira i da to bude u skladu sa ustavom Kosova, ali da ne može da otkriva na koji način će se obaviti implementacija sporazuma.

– Verujemo da je dijalog uz posredstvo EU najbolji put da se unapredi evropska budućnost Kosova i Srbije. Znamo da će odluke biti teške, ali SAD su ovde da podstaknu lidere da preduzmu te kritične korake, kao što smo bili tu i u prošlosti – rekao je Šole.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.