VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA DEONICI NOVI SAD-SUBOTICA: Brza pruga biće gotova do kraja 2024.godine (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na deonici brze pruge Novi Sad-Subotica

Pruga Novi Sad – Subotica biće duga 108,2 kilometra i na toj trasi biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka i nadvožnjaka kako bi Soko mogao da poveže Beograd sa severom zemlje.

Pitanja novinara
Odgovarajući na pitanje medija o sastasnku sa višim političkim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom, Vučić kaže da nije optimista po prirodi.

– Imao sam korektan, otovren i sadržajan razgovor sa Šoleom. On je pokazao poštovanje prema Srbiji. Razlikujemo se po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohije i to je to – kazao je Vučić.

– Mislio sam da ćemo brže da završimo, jesu li moji snovi i želje da nešto uradimo brže loši? Moji snovi se ostvaruju. Po ugovoru treba da završe do kraja 2025. godine, a verujemo da može da se završi do kraja 2024. godine. Od Beograda do Subotice biće sat i pet minuta.

Kako kaže, sada imamo jedan od najboljih vozova na jugoistoku Evrope. Dodaje da će uskoro potpisati i za brzu prugu Beograd-Niš.

– To su tektonske promene, strašne, ogromne promene – rekao je predsednik.

Predsednik kaže da će u ponedeljak prestaviti svaki metar izgrađenih puteva i auto-puteva.

– Sve ću da vam pokažem – navodi on.

Predsednik je rekao da nije znao da je Aljbin Kurti postao i NATO u međuvremenu.

– Ja mogu da mu kažem da Srbija ima svoje granice. To nisu ni ruske, ni NATO granice. Ustanovljene su Poveljom UN i Rezolucijom 1244, a on nek priča šta hoće i nek pokušava da Srbiju stavi negde gde nije i sebe gde nije. Granice ne određuje Kurti, već međunarodno javno pravo. To je još jedna od očajničkih poruka gde pokušava sebe da predstavi kao žrtvu, kao “novog Zelenskog”, a mene kao “malog Putina” – kazao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića
Predsednik je prvo pozdravio sve članove pokrajinske vlade i čestitao je svim građanima srpsku Novu Godinu.

– Radovi idu brže od predviđenih rokova, bolje je nekad da platite i više, a da platite ranije i onda vidite rezultate kao što je u slučaju deonice Beograd-Novi Sad. Želimo da železnica, ne samo da postoji, nego da radi i živi. Računamo da sve ovo možemo da završimo do kraja 2024. godine. Važno nam je to i zbog razvoja turizma, i podizanje svih mesta koja se na mapi puta nalaze. Srbija danas, uprkos svemu i teškim okolnostima kroz koje prolazi i ceo svet, sve kilometre i pruge koje smo podigle u našoj zemlji bile su pruge podignute do 1976. godine, poslednja je Beograd- Bar. Od tada, do 2012. nismo podigli nijedan kilometar pruge. Za ovih 10 godina uspeli smo da podignemo 108,1 kilometar novih pruga, to su brze, najsavremenije pruge. Rekonstruisali smo 781,5 kilometar pruge i sada očekujemo da završimo novih 156 kilometara pruge, a rekonsturisanih mnogo više – rekao je predsednik.

Istakao je da imamo velike planove i želju za dalje radove, dolazak investitora, i nove fabrike u mnogim mestima.

– Ekselencijo, hvala još jednom i vama i predsedniku Siju, hvala vašim stručnjacima, hvala i našim radnicima i kompanijama koje obavljaju odličan posao. Još mnogo toga moram da uradimo i napravimo da bi Srbija napredovala.

Predsednik je rekao da će u Stepanovićevu biti jedna stanica na putu ka Subotici.

– Mi računamo da sve ovo završimo do kraja 2024. godine – kazao je Vučić.

Obraćanje Čen Bo
– Izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta ima veliki značaj ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje drugih regiona. Radovi napreduju i uverena sam da će kineski izvođači koji imaju svetsku tehnologiju i iskustvo u izgradnji brze pruge, kvalitetno odraditi ovaj projekat i uz snažnu podršku srpskih partnera u skorijem vremenu uspešno završi ove deonice – rekla je ona.

Predsednik sa Čen Bo u poseti radovima
Predsednik je na početku obilaska pozdravio radnike i pohvalio da sve lepo izgleda.

Predsednik je rekao da su zamolili kineske partnere da malo ubrzaju radove.

– Imamo malo problema, ali sad ćemo da ubrzamo. Da se za šest meseci ubrzaju radovi, da radimo bar upola brzo kao vi u Kini. Poslednja pruga u Srbiji je izgrađena 1976. godine. Ništa posle toga – rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da od 2012. do danas izgrađeno je 108,1 kilometar pruga.

– Ovo će mnogo da znači i za Topolu, ostala nam je kao slepo crevo.

Potom je predstavnik kineske kompanije koja izvodi radove objasnio predsedniku koji delovi pruge su završeni u rekonstrukciju.

– Koliko ovo znači za neka mesta poput Subotice, Palića – naglasio je predsednik.

Vučić je takođe rekao da u ponedeljak gostuje u emisiji “Ćirilica”.

– U ponedeljak idem kod Marića, vidim da genije se dobro sprema, biće veoma interesantno.

Nakon toga naglasio je da će traži izmenu zakona od strane Vlade da se najstrožije kažnjavaju oni koji kradu delove pruge, jer ugrožavaju živote ljudi.

– Njima je potrebna ta škola, ceo život je škola – rekao je predsednik.

Takođe kineska ambasadorka Čen Bo i izvođač radova su prijatno iznenadili predsednika sa informacijom da će pruga biti završena do kraja 2024. godine.

Brza pruga Novi Sad-Subotica
Izvođač radova je kineski konzorcijum “China Railway International” i “China Communications Construction Company”, vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara.

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.