Analitičari: Proces priznavanja nezavisnosti Kosova u stagniciji

Kosovski analitičari smatraju da je proces dobijanja novih priznanja nezavisnosti Kosova u stagnaciji i da kosovska diplomatija treba da bude dinamičnija u vođenju spoljne politike, prenosi RTK.

Profesor diplomatije na Univerzitetu u Parizu Valjon Murtezaj istakao je da Srbija radi na otpriznavanju Kosova, pa je kao kontra-odgovor potrebna veća diplomatska posvećenost kosovskih institucija.

– Priznavanje države nije trenutni čin. U tom aspektu, Kosovo mora da vodi računa, da održava odnose, a zatim da ponudi saradnju, posebno sa nekim siromašnim zemljama kojima su potrebni projekti iz inostranstva – naveo je Murtezaj.

Murtezaj je dodao da Kosovo mora da vodi mudru diplomatiju kako bi, kako je naveo, omelo uticaj Srbije u različitim zemljama.

Po pitanju novih priznanja nezavisnosti, Murtezaj smatra da Vlada Kosova mora da ima istinsku strategiju diplomatskog delovanja.

Univerzitetski profesor Arben Fetoši naglasio je da dijalog sa Srbijom uticao na to što je Kosovo bez novih priznanja već dve godine.

– Dijalog je glavna međunarodna agenda na Zapadnom Balkanu. Naravno da sve kolebljive države očekuju napredak, odnosno konačni sporazum Kosova i Srbije, kako bi potom mogli da nastave sa priznavanjem Kosova – naveo je Fetoši.

Izvor: Kosovo online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.