“SITUACIJA NA KOSOVU NAJVEĆI IZAZOV ZA VOJSKU SRBIJE” Vučević: Nema opuštanja (FOTO)

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da situacija na KiM, iako se smirila u odnosu na period oko nove godine, ostaje najveći bezbednosni izazov za Srbiju i naglasio da za Ministarstvo odbrane, Vojsku Srbije i bezbednosne strukture nema opuštanja posebno kada je reč o nastojanjima Prištine i nekih država da formiraju tzv. kosovske oružane snage.

Vučević je to rekao posle sastanka u Domu Garde na Topčideru, gde su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, a odgovarajući na pitanje novinara koji su najveći izazovi sa kojima se suočavaju.

– Trenutno je došlo do smirivanja – rekao je Vučević i dodao da se prati sve šta se dešava na KiM.

Prema njegovim rečima, prate se novi infrastrukturni radovi i koncept tzv kosovske policije i kosovskih snaga bezbednosti, njihove bilateralne saradnje sa članicama koje su kontributori Kfora.

– Osporavamo mnogo toga, a posebno vrlo jasno i glasno ističemo protivljenje Srbije transformaciji KBS u Kosovske oružane snage, jer bi to dovoleo do stvaranja vojske Kosova – rekao je Vučević i naglasio da postoje države koje su uključene u taj proces, a što predstavlja bezbednosne izazove i opasnost za Srbiju.

– Na osnovu svega toga procenjujemo, donosimo odluke i povlačimo poteze koji nekada nisu za široku javnost – rekao je Vučević koji je naglasio da je to prvorazredni izazov za Ministarstvo i VS.

– Nadamo se da će pitanje KiM biti vraćeno za pregovarački sto, na politički nivo, a ne da to bude pitanje bezbednosnih struktura, nećemo se uspavati već ćemo pratiti šta se dešava na terenu, naglašavaćemo crvene linije koje smo mnogo puta isticali – rekao je Vučević.

Ministar je precizirao da se situacija smirila u odnosu na ono što se dešavalo oko nove godine kada je sve moglo da eskalira.

Podsetio je da je na pokušaj ubistva dečaka u Sirnićkoj župi, na prebijanje mladića kod Klokota, što kako je dodao, znači da nije došlo do potpunog smirivanje situacije.

– Pratimo njihove infrastrukturne aktivnosti, njihovo dalje pozicioniranje, a što nas udaljava od procesa dijaloga – rekao je Vučević i podsetio na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava koje srpska zajednica ima na KiM.

Vučević je pozvao Kfor i Euleks da svakodnevno rade ono što im je u mandatu i to za sve građane posebno za manjinske zajednice – manjinske u smislu broja.

– Ne mislimo da će prištinska administracija promenti koncept. Nema opuštanja za MOD i VS i sve bezbednosne strukture – rekao je Vučević.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.