Vučić: Zahvalni smo Rusiji za podršku, ali za nas je Donbas Ukrajina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku medijsku kompaniju Blumberg da je zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovom, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vučić, za koga Blumberg kaže da je prethodnih godina imao desetine sastanaka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je uzimao časove ruskog da bi mogao da na ruskom razgovara s njim, kazao je da s ruskim liderom nije razgovarao “mnogo meseci”.

– Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati“, rekao je Vučić u utorak za Blumberg u Beogradu, uoči odlaska u Davos.

Blumberg navodi da se Srbija ekonomski godinama pomera iz “ruske orbite” i da Rusija ima udeo od oko šest odsto u srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni, dok je EU daleko najveći partner. Ipak, Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Blumberg, i podseća da avio-kompanija “Er Srbija” nije ukinula direktne letove do Rusije i da je u Beograd došlo mnogo Rusa od početka invazije.

Vučić je rekao da je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom i da Srbija zato ne može da podrži ekonomske sankcije protiv Moskve.

– Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje – kazao je Vučić.

O rešavanju kosovskog pitanja Vučić je rekao da je znatno realnije ići napred malim koracima, nego očekivati neki veliki i brzi dogovor koji bi uključivao priznanje Kosova od Srbije.

– Moramo da malim koracima promenimo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve strane, i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi – rekao je Vučić.

O ulasku Srbije u EU Vučić je izrazio uverenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.

Dodao je da će, da bi se to dogodilo, biti potrebna uveravanja da je članstvo u EU realno.

– Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva – naveo je predsednik Srbije.

Izvor: Blumberg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.