OVO JE ULTIMATUM KOJI JE IZNET PRED VUČIĆA! Evo šta će se desiti sa Srbijom ako ne prihvati francusko-nemački predlog za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se narodu povodom teških pregovora oko Kosova

– Svi smo prethodnih dana videli prvu verziju koja se ne razlikuje od druge verzije u različitim medijima tzv. francuskog nemačkog plana – rekao je Vučić.

Plašim se da niko nije hteo da govori o kontekstu o onome sa čim se Srbija suočava. U ovom papiru nije lako pronaći bilo šta čime bismo mogli biti oduševljeni, naprotiv – kaže predsednik.

Vučić je rekao da su razgovori koje je vodio bili jedni od najtežih u prethodnoj deceniji.

– Nikad to ovako nije izgledalo – rekao je Vučić.

– Činjenica je da su promenjene geopolitčke okolnosti, velika je nervoza. Evropa je defacto ratu, šta god oni govorili. Nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u polittičkom smilu, sa druge strane žele da u svom dvorištu, a Z. Balkan je njihovo dvorište, žele da tu bude sve kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona – kaže predsednik.

– Kompletan regionalno-evropski kompleks je takav da posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba, je postao jedan od najvećih problema za Republiku Srbiju. Oni traže sukob zato što žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da oni mogu da izbegnu obavezu formiranja ZSO – kaže Vučić.

– Mi moramo da razumemo da su oni osudili Srbiju zbog barikada, a nisu želeli da čuju i razumeju zašto su to Srbi sa KiM uradili. Mi smo za njih krivi – kaže Vučić.

– Oni su došli sa jednim planom koji smo mi videli prvi put pre 60 dana. Nismo mi učestvovali u pravljenu tog plana. Niko nas ništa nije pitao ni konsultovalo. Oni su došli da nam predoče sa tim, bez ikakve krivice Srbije, Ništa nismo uradili nikome. NIgde nije upucan Albanac, nikoga nismo napali. Pokazali su plan, a onda su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile taj plan i pet zemalja nepriznavača jer su im objasnili da u samom planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoju implicite odredba da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Oni su to svi prihvatili, taj plan je postao defacto novi pregovarački okvir. Ukoliko ne budemo sarađivali, nećemo moći ništa da radimo – kaže Vučić.

– Došla je petroka, predstavnici tri najveće zemlje, Nemačke Francuske i Italije uz Eskobara i Lajčaka. U drugoj rečenici koja mi je saopštena, rečeno je: Morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite suočićete se sa sledećim posledicama – rekao je Vučić

sa prekidom procesa evropskih integracija
suočićete se sa zaustavljanjem, a onda povlačenjem investicija
sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smilsu koje će naneti štetu Republici Srbiji
– To mi je ponovljeno tri puta tokom razgovora, na šta sam svaki put sam snažno reagovao – rekao je predsednik.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.