Ambasadori Francuske i Nemačke: Nema sankcija Srbiji, samo ukazivanje na posledice

Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji, Anke Konrad i Pjer Košar ukazali su danas da ne postoje nikakve pretnje sankcijama, već samo ukazivanje na posledice ako se propusti prilika normalizacije odnosa i podvukli da ZSO mora biti formirana, a da o detaljima treba da se pregovara.
Ambasador Francuske ukazao je da francusko-nemački predlog ima samo jedan cilj, a to je da se prevaziđu sukobi koji traju godinama.

– To je cilj kojim se rukovodi predlog Francuske i Nemačke. Njime želimo da damo novu dinamiku u normalizaciji odnosa, koja je postavljena kao cilj pre više od deset godina. Vreme je da se ubrza proces u korist obe strane i celog regiona – objasnio je Košar.

On je kazao da ne postoji kazneni pristup prema Srbiji.

– Ne govorimo ni o kakvim sankcijama, samo predstavljamo način da se izađe iz jedne situacije. Predstavljamo prednosti i koristi ako obe strane pristanu da idu napred. U suprotnom naravno biće posledica, ali to nisu sankcije. Biće jednostavno izgubljena prilika za region, za narod, za Srbiju – upozorava ambasador Francuske.

Podsetio je da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije priprema za članstvo u EU.

– Nema ucena, ali jasno je da ne bi došlo do ubrzanja puta u Evropsku uniju, ako nema rešenja – objasnio je Košar.

Kazao je da se želi izbeći ponavljanje kriza kao što je bio slučaj proteklih nedelja.

– Želimo da srpska manjina na Kosovu može da živi u miru i ima dobre odnose sa svim narodima. Govorimo o normalizaciji i nadamo se da će taj put omogućiti Srbiji i Kosovu da ubrzaju svoj put prema punom članstvu u EU – naglasio je Košar.

Konrad je rekla da je Jelisejski sporazu, koji je potpisan pre 60 godina, bio veliki uspeh, koji je doveo do prekida neprijateljstava Nemačke i Francuske, i doprineo uspostavljanju saradnje i snažnog partnerstva dve zemlje.

To, smatra, treba da bude primer i Kosovu i Srbiji.

Rekla je da se međunarodna zajednica nadala da će pod okriljem EU doći do sporazuma.

– U vezi sa integracijama u EU nemamo pristup sankcijama, već želimo preko EU da poržimo i bilateralno pomažemo put Srbije u Uniju. Postoje jasni koraci koji su postavljeni, a to su reforme u pravosuđu, primena medijske strategije i segment uskladivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU – objasnila je nemačka ambasadorka.

Izrazila je nadu da će ZSO biti uskoro formirana, odnosno da će se što pre naći na dnevnom redu.

– To je važno da bi se napravilo okruženje kako bi se lakše postigao sporazum – dodala je ona.

Ambasador Francuske naglasio da je cilj da se smiri situacija, da ljudi prihvate da žive zajedno i shvate da su njihova prava uspešno zaštićena pravnim poretkom na Kosovu.

– Zajednica srpskih opština je izuzetno bitna kako bi se smanjile tenzije i animozitet između dve zajednice – zaključio je on.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.