Bilčik: Odnosi za Prištinom i sankcije Rusiji odrediće brzinu srpskog puta ka EU

BRISEL – Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, Vladimir Bilčik, objavio je danas svoj nacrt izveštaj o Srbiji u kojem se pozdravlja činjenica da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali navodi da će normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa evropskom spoljnom politikom odrediti dinamiku srpskog puta prema EU.

Bilčik smatra da je dobro usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava.

Međutim, on u izveštaj kritikuje što Beograd nije uspeo da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije i dodaje da žali zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom.

Bilčki u izveštaju žali zbog kontinuiranog niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine” i podvlači činjenicu da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo.

Što se tiče dijaloga sa Prištinom, Bilčik daje podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, poziva na punu implementaciju svih relevantnih sporazuma, uključujuci uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom vecinom.

Očekuje da se Beograd i Priština uključe u dijalog da bi se postigao sveobuhvatan, pravno obavezujuci sporazum o normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom.

Bilčik je duboko je zabrinut zbog tenzija na severu Kosova i neprihvatljive pucnjave na pravoslavno Badnje veče” i podseca “na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona za sve ljude na Kosovu.

Za Bilčika, ključne komponente srpske spoljne politike su u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujuci potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti između Srbije i Rusije za 2023 godinu i 2024 godinu”.

Kritikuje i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji su u EU na spisku sankcija, kao i imenovanje direktora Bezbednosno-informativne agencije, koji je poznat po svojoj anti-EU i prokremljskoj retorici.

Bilčik je zabrinut zbog sve manje podrške javnosti za članstvo u EU u Srbiji.

Što se tiče vizne politike, Bilčik naglašava “početne korake koje je Srbija preduzela da se uskladi sa listom zemalja koje nisu članice EU, čijim državljanima su potrebne vize za EU, i poziva na dalje usklađivanje.

U izveštaju kritikuje, kako kaže, stagnaciju slobode izražavanja, slučaje govora mržnje i kampanje klevetanja, sve veceg broja strateških tužbi protiv učešca javnosti u zemlji i ponavlja da su “pritisci i napadi na aktiviste, novinare i medijske kuce neprihvatljivi.

Bilčik poziva vlasti da istraže i krivično gone sva takva krivična dela, uključujuci ona protiv istraživačke kuce KRIK i dnevnog lista Danas, i da stvore okruženje u kojem sloboda izražavanja može istinski cvetati.

U ovom delu izveštaja, Bilčik osuđuje otvaranje kancelarije RT-a (bivša Russia Today) u Beogradu i pokretanje njenog onlajn servisa vesti na srpskom jeziku i traži od Srbije da se bori protiv dezinformacija, uključujuci manipulativne anti-EU narative.

I medijska strategija Srbije je deo izveštaja zbog zakasnele implementacije medijske strategije i povezanog akcionog plana” i poziva vladu da “poveca transparentnost vlasništva i finansiranja medija i osigura nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije.

Traži i da se dodeli peta licenca za nacionalne frekvencije preko transparentog procesa i smatra da su četiri dodeljene frekvencije bile date kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standard.

Bilčik u izveštaju izražava zadovoljstvo zbog angažovanja Srbije u inicijativama za regionalnu saradnju, podstiče je da pojača napore za pomirenje i traži rešenja za ranije sporove i naglašava da “nema mesta za poricanje genocida ili veličanje ratnih zločinaca u zemlji kandidatu.

U delu posvećom ekonomiji i energetici, izveštaj pozdravlja paket energetske podrške Evropske komisije za pomoc Zapadnom Balkanu i poziva srpske vlasti da pripreme kredibilan plan za smanjenje zavisnosti zemlje od ruskih fosilnih goriva i izgradnju ekološki prihvatljivih energetskih sistema.

Srbija dobro napreduje u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, ističe se u izveštaju, ali naglašava da je potrebno otkloniti slabosti u vladavini prava da bi se privatni sektor mogao da se bolje razvija.

Bilčik izržava duboku zabrinutost zbog investicija Rusije i Kine u Srbiji i njihovog uticaja na političke i ekonomske procese u region, dok, s druge strane, postoji značajna pomoc EU koja je pružena zemlji i poziva srpske vlasti da ojačaju stratešku komunikaciju i poboljšaju vidljivost finansiranja EU.

Ovaj prvi nacrt izveštaja Bilčika će pretrpiti izvesne promene preko amandmana drugih političkih grupa u Evropskom parlamentu u narednim nedeljama, a zatim, kada izveštaj dobije finalnu formu, biće predmet glasanja na plenaroj sesiji Parlamenta na proleće.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.