Dačić u Briselu sa Boreljom, Lajčakom i evroparlamentarcima o stabilizaciji situacije u regionu, ratu u Ukrajini…

BRISEL – U Briselu je malo posle 15 sati počeo sastanak šefa evropske diplomatije Žosepa Borelja i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Sastanak je počeo neposredno nakon završetka Dačićevog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Do kraja posete Dačić će imati sastanak i sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

S evroparlamentarcima o stabilizaciji situacije u regionu, ratu u Ukrajini, oni pozivaju na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike

Dačić razgovarao je danas sa poslanicima EP Demetrisom Papadakisom, Matjažom Nemecem, Alesandrom Moreti i Violom fon Kramon, kao i sa kopredsedavajućom delegaciji EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

U odvojenim razgovorima, sagovornici su pozdravili nastavak aktivnosti i složili se da je samo otvoren dijalog pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rešenja.

Dačić je tom prilikom ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su istovremeno pozvali na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike.

Tom prilikom Dačić je naglasio da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Sagovornici su razmenili mišljenje o trenutnoj situaciji u Ukrajini. Dačić je u tom kontekstu ponovio da Srbija osuđuje svako kršenje međunarodnog prava, ali je izrazio žaljenje što pojedini evropski zvaničnici insistiraju na neophodnosti poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, koji Srbija nedvosmisleno podržava, a za šta u sopstvenom slučaju nema podršku.

Izvor: Tanjug, RTV (Ivan Ilić)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.